Автор
Ева Лъчезарова

Слаклайн - тренира баланса на ума и тялото

Лятото е в разгара си и сега е точният момент да се движим повече, да създаваме нови спомени и да опитваме необичайни неща.

Именно затова, заедно с Rexona, създадохме блога “Движи се повече”, в който си говорим за предизвикателства, интересни спортове, дестинации и начини, по които да завладеете лятото.

Не забравяйте да изпробвате различните предложения на Rexona, за да си осигурите свежест и защита в горещото време.

А какво е Слаклайн ли? Слаклайн представлява ходене по лента, специално създадена за този спорт.

Тази практика има едно неизменно предимство - тренира едновременно баланса, тялото и ума. Нали занете как, ако сте разконцентрирани, притеснени или изнервени ви е много трудно да застанете на един крак по време на практиката си по йога - е умножете това по 10 и ще получите усещането за баланс, което ви дава слаклайн.



Слаклайн всъщност е лента, изработена специално за този спорт, която се опъва между два статични обекта, най-често дървета, а защо не и палми. Тя улавя всяка вибраци и мисъл, а ако успеете да овладеете този спорт, ще можете да се похвалите с много по-спокоен ум, концентрация и баланс в живота си като цяло. Лентата е динамична и за разлика от обикновеното опънато въже, за нея не ти е необходима пръчка за баланс. Тук е необходима силата на цялото тяло, за да успеете да останете на лентата.

Слаклайн е чудесен вариант и за нестандартно парти с приятели в парка, с които можете да балансирате с коктейл в ръка. Всъщност на лентата можете да правите различни пози и трикове, според своята предварителна подготовка.



Но как започва всичко?

Този любопитен спорт се появява за първи път през 80-те години в Калифорния. Тогава група катерачи, които търсят нов начин да тренират координацията и рефлексите си, откриват именно слаклайн.

Спортът всъщност има множество разновидности, но най-популярната и достъпна се нарича триклайнинг (tricklining). В този вариант лентата се опъва ниско до земята, като по този начин спортът е доста безопасен и позволява множество опити и безпроблемни падания. Можете да практикувате триклайнинг дори на плажа.

Слаклайн лентата може да бъде опъната над вода или дори (това е опасно) между два планински склона. В началото на месеца четирима германски катерача дори подобриха световния рекорд, като преминаха разстояние от 2.1 км на височина от 600 метра в Лапландия. Изумително, нали?



Какво ви е необходимо, за да започнете? Лента за слаклайн, две силни и здрави дървета и много желание. Имайте предвид, че за начинаещи специалистите препоръчват лентата да бъде опъната на не повече от 30-40 см над земята. При първите си опити най-важното е да намерите статична точка, в която да се съсредоточите, най-добре някъде в края на въжето. След това поставете петата на единия си крак на лентата, в момента в който останете на един крак, започнете да използвате ръцете си за баланс и стегнете мускулите и тялото си така че да успеете да запазите концентрация, за да останете на лентата.

Успех и усмихнато лято от нас!

(в материала има продуктово позициониране)