Автор
Цвета Герчева

Иво Маринов за тайните на бягането и новите Nike Epic react

"Движа се, следователно съществувам", казвали древните, а днес латинската сентенция звучи горе-долу така "Бягам, следователно съществувам". И понеже ние обожаваме бягането, а когато го правим в приятна компания, усещането е наистина супер зареждащо. Днес ви срещаме с Иво Маринов - човекът, който помогна на много хора да се научат да бягат правилно, с правилната екипировка и не на последно място - с подходящото темпо.

Можете да го срещнете всяка неделя сутрин в Южния парк, където ентусиастите от nike+ run club София се срещат, за да започнат деня си с едно мотивиращо бягане.

Иво признава, че когато правиш първите стъпки в спорт като бягането, екипировката и мотивацията са от огромно значение. Избереш ли грешни обувки например, това даже може да бъде опасно за ставите и тялото. И докато си говорим за последния модел на Nike - Epic React, Иво ми разказва за това, което отличава тези обувки от другите на пазара - подметката. Специално при този модел тя е направена по революционна технология, след стотици изследвания в лабораториите на бранда. Резултатът е обувка за бягане, която притежава невъзможната досега комбинация от мекота и стабилност при стъпването и възвръщане на енергията при оттласкването на крака от земята.

Докато си говорим за спорт, той споделя, че не е все едно и с какъв клин или фланелка бягаш. Новите дишащи материи са всичко, от което тялото има нужда за един крос. Ако пробвате да тичате с обикновена памучна фленлка и после със създадена специално за джогинг тениска ще усетите сами разликата, смята Иво.

Какво е за него бягането и защо по-често трябва да си казваме Just Do It - четете в интервюто, което успяхме да му вземем, докато правехме поредното кръгче в парка.

-Здравей, какво е за теб бягането? Релакс, медитация или спорт?
-За мен бягането е и трите, релакс – защото докато бягам не мисля за нищо, наслаждавам се на музиката и на всяко движение, медитация, защото да бягаш сутрин рано в парка е път към съвсем друго измерение, спорт, защото по този начин се развивам физически в много добра насока.

-Как се роди идеята за nike+ run клуба в София?

-По време на един обяд с колегите от офиса, искахме да предадем нашата енергия свързана с каузата „Найки“ на другите бегачи и да мотивираме все повече хора да се движат.

-Защо да излезем да тичаме сутрин в парка, вместо да гледаме сериал пред телевизора?

-Да започнеш деня, бягайки, е гаранция за един енергичен и зареждащ ден. Сериалите са също хубав начин за забавление и отпускане, тях обаче можеш да си ги пускаш когато и колкото пъти поискаш, сутринта обаче е само няколко часа и не можеш да си я превърташ и връщаш.



-Какво би казал на хората, които тайно се срамуват от това, че не са в добра физическа форма и могат и да се изложат пред тренираните бегачи, ако дойдат да тичат с вас в парка всяка неделя?
-Идеята на клуба е да се забавляваме, бягайки, това е и причината да нямаме засичане на време, има достатъчно клубове и събития със състезателен характер. За всички начинаещи и неопитни бегачи имаме и такава дистанция – 2.5 км, дори и да пробягате 500 метра, никой няма да ви се смее и обвинява...даже напротив, ще ви аплодира за това, че сте направили първата крачка, да решиш да се движиш.

-Защо е важно да тичаме с треньор, как ни помага той?

-Това е най-важното нещо, преди всеки да реши да бяга. Треньорът помага първо с избор на подходящата за теб екипировка, след това с правилен начин на бягане, дишане, движения на тялото и т.н. Много хора си мислят, че в бягането няма нищо сложно и бягат както и с каквото им падне, а това почти сигурно ще доведе до сериозни травми.

-И един въпрос, който вълнува много жените – отслабва ли се с бягане?
-Да, с бягане се отслабва, но за да има максимален ефект, то трябва да се редува с високоинтензивни тренировки.



-За финал - случвало ли ти се е да си кажеш, не, днес не мога, ще направя това утре?

-Да разбира се, че ми се е случвало...и то доста често. Какво правя ли ? Казвам си Just Do it !

*Включете се в nike+ run club и елате да потичате с нас в парка. Ще ви чакаме там на 20-ти май!

Ето и датите на всички бягания за май :)