Автор
Цвета Герчева

За да не се откажете още в началото, изберете правилните обувки за бягане

Бягането е всичко, за което тялото ти мечтае на прага на лятото, защото това е един от малкото спортове, който раздвижва и тонизира мускулите ти по неповторим начин. И макар да уморява тялото, то има магическата способност да прояснява мислите.

И понеже за да бягаш комфортно, най-важна е екипировката, ние решихме да попитаме експерта от Nike Иво Маринов коя е перфектната обувка за бягане. Той пък ни посрещна в един от магазините на Nike и ни разказа толкова любопитни факти за обувките за бягане, че вече никога няма да погледнем на един чифт само като дизайн и цвят. Защото, оказа се, зад едни обувки за бягане има много повече.

"Най-важното, за което човек трябва да си даде сметка, преди да посегне към чифт обувки за бягане от щанда, е колко често смята да бяга, има ли опит, и разбира се - на какъв терен смята да го прави", казва Иво Маринов.

Защо обаче обувките са толкова важни при бягане?

Когато стъпваме по време на джогинг, напрежението, което се получава върху ставите на коляното ни например, се равнява три пъти на теглото ни. Това означава, че ако едно момиче е 60 килограма, натоварването на ставите при всяка една нейна стъпка е 180 килограма. Звучи доста сериозно, нали? "Затова и обувките за бягане са толкова важни и с тях не бива да правим компромис", споделя Иво.

Коя е подходящата обувка?

"Ако бегачът е начинаещ, има специална обувка, която се приспособява към неговото ходило максимално добре. Това е така наречената система Dynamic Support. Нейната цел е да се придобие мускулна памет на самото стъпало, защото когато човек не е бягал и няма опит, може да се получат изкривявания. Когато кракът един път привикне коя е правилната позиция на стъпката по време на бягане, вече може да се премине към друга система за бягане", казва Иво.

Това означава ли, че когато си начинаещ бегач и избереш не дотам подходящи обувки, кракът ти може да се научи да стъпва грешно? Иво Маринов смята, че това определено е една от опасностите. "Много е възможно да се появят и травми и човек да се откаже от бягането", споделя от личен опит Иво, който е неизменна част от Nike+ Run клуб София - група ентусиасти, които всеки уикенд се събира да потичат заедно в Южния парк в София.

"Ако говорим за перфектните обувки, все пак има много голямо значение и какви са целите на бегача", казва Иво. "Ако иска да бяга на по-дълги разстояния, се избира обувка от типа на Nike Epic React. Тя е наистина революционен модел, защото за първи път имаме обувка с подметка, която има способността да възвръща напрежението.Тоест - при стъпване се упражнява напрежение - гравитацията и теглото са сериозен фактор, който не бива да се подценява.

Е, подметката на Nike Epic React възвръща напрежението. Тоест тя ти помага да се оттласнеш от земята много по-лесно.

За тези, които обикновено бягат до около 10 километра, пък добрият избор е Nike free. Air max се препоръчва за бягане до 3 километра и то за хора с висока мускулна маса. По-фините бегачи реално не могат да усетят самата система", казва Иво.

Всъщност, оказва се, че за да избереш перфектните обувки за бягане, трябва да имаш няколко неща предвид. Като например факта, че около 70% от хората имат изкривяване на стъпалото - или навътре, или навън. Това не е прецедент, не е болест и не се лекува, обясняват експертите. Но именно поради този факт обувката за бягане трябва да е прецизно избрана.

"Просто начинаещият бегач не знае как да стъпва и когато допре ходилото до земята, кракът му трепери. Затова е добре да избере обувка, която фиксира добре стъпалото, така че да не се получава треперене. С тази обувка е добре да се бяга около 8-9 месеца, докато кракът свикне с бягането. След това - Nike Epic React е страхотен избор.

Dri Fit не е просто надпис

Дали ще бягате с обикновена памучна фланелка или със специална, създадена за бягане - изборът е ваш. Все пак - добре е да знаете какво пропускате, ако никога не сте пробвали материите Dri Fit. Те са създадени със специални нишки, които отчитат температурата на тялото.

"Това е революционна система - когато е горещо, влакната се разширяват, за да има по-голяма проветривост. Когато пък е студено, се свиват, за да бъде по-комфортно на тялото. Но като цяло Dri Fit е технология, която "извежда" потта на повърхността и по този начин тя се изпарява възможно най-бързо. Докато при обикновената тениска потта си остава по тялото и се получава едно неприятно запарване, обяснява още Иво.

Клинът за бягане като втора кожа

Клинът за бягане на Nike е една от дрехите, в които е най-лесно да се влюбиш. Казваме го от личен опит, просто защото усещането е като за втора кожа. Освен дизайна и принта, според Иво Маринов фактор е и комфортът, който ни носи тази дреха - а именно усещането за изключителна свобода.