Автор
Мария Николова

Британският посланик Ема Хопкинс: Чаша чай винаги оправя нещата

Днес за чая, историята на тази ароматна напитка и всички традиции около нея, ни разказва самата Ема Хопкинс - посланик на Великобритания у нас. Една силна жена, която харесва България толкова, че избира да прекарва празниците тук, а не да се връща в родината си. Ето какво ни сподели на чаша чай Нейно превъзходителство Хопкинс и къде ни препоръча да отидем, за да пием страхотен чай в приятна атмосфера.

-Ваше превъзходителство, вече три години сте тук. Как се чувствате в България?

-Чувствам се чудесно. За мен България се превърна във втори дом. Страната ви е много интересна, а аз имах шанса да обиколя различни региони – видях и планината, и морето, а по пътя си срещнах прекрасни хора.

- Ако трябва да опишете България с няколко думи, кои ще са те?


-Изненадваща, красива, с голям потенциал.

-Наближават много хубави празници. Какви са плановете ви за тях?

-По Коледа и Нова година винаги оставам в България и съм заедно със семейството си – ние обичаме снега, планината и просто релаксираме заедно след натоварената година.

- Кое е любимото ви кътче у нас?

-Любимите ми места са Бургас и Велико Търново. Те са живи и напредничави градове и редовно са обявявани за едни от най-добрите места за живеене.


-Великобритания е световноизвестна с чаената си традиция. Откъде всъщност води началото си чаената традиция в Англия?

-Да, чаят наистина е отличителна черта на британското общество още от 18-и век. По онова време компанията East India Tea държи монопола върху търговията с чай и внася огромни количества от Азия. Чрез комбинация от чайни, популяризиране на напитката, превръщането ѝ в нещо модерно и приемането ѝ от висшата класа, културата бързо се разпространява сред поданиците на кралството. Иначе традицията на пиене на чай следобед води началото си от един човек – Анна, седмата херцогиня на Бедфорд. В началото на 19 век тя лансира идеята за пиене на чай в късния следобед като прелюдия към вечерята.

-Може ли да ни разкажете нещо интересно, свързано с ритуала по пиене на чай, което ние в България не знаем?

-Пръстите трябва да бъдат извити навътре. Противно на всеобщата представа, нито един пръст не трябва да стърчи навън от дръжката.

-А имате ли ваш личен, собствен ритуал, когато пиете чай?

-Британците приемат чаената традиция сериозно. Всеки ден ние изпиваме 165 млн. чаши чай и всички имаме в общи линии един и същи ритуал. Водата трябва да ври. След това затопляме чайника и поставяме вътре чая. Броят на чаените торбички зависи от това колко голям е чайникът. За мен правилото е една торбичка на чаена чаша. Също така смятам, че чаят е най-вкусен, ако го пиете от малка, тънка чаша от китайски сервиз. Накрая, млякото трябва да е студено и точното количество. Това е – имате един страхотен чай. Също искам да препоръчам есето на Джордж Оруел „Хубава чаша чай“, което разкрива 11-те стъпки към хубавата чаша чай.

-С кого най-много обичате да пиете чая си?

-Обичах да пия чай с баба ми. Тя бе отличен кулинар и с чая винаги си хапвахме вкусни кексове. Имам прекрасни спомени от миговете, в които пиехме чай и си говорехме за живота.

-Кой е любимият чай на англичаните?

-Не мисля, че има един единствен отговор на този въпрос. В моя дом например обичаме традиционния чай English Breakfast. Напоследък започнахме да пием и много зелен чай.

-Знаем, че британците обичат да пият чай с мляко. За нас това е необичайно. Не разваля ли млякото чая?

-За тази традиция с млякото има две причини - през 17 и 18 век китайските сервизи били толкова крехки, че имало опасност чашите да се спукат от горещия чай. Затова британците добавяли мляко, за да охладят течността. Втората причина е, че млякото омекотява вкуса, прави чая по-малко горчив. Аз много обичам да пия чая си с мляко. Когато пътуваш, е много трудно да попаднеш на хубав чай. Или няма мляко, или ти сервират чая със сметана, което е голяма грешка.

-Ако искаме да пием хубав чай в приятна атмосфера в Лондон, къде ни препоръчвате да отидем?

-Wolseley в Лондон. Построен е през 20-те години на миналия век като шоуруум за коли. В днешно време е прекрасно и просторно заведение с високи тавани и декор в черно и златно. Ritz също е институция.

-В какво се крие според вас магията на чая?

-Когато нещо ви дойде в повече, да изпиете един чай с любим човек оправя всичко.



(в материала има продуктово позициониране)