Автор
Цвета Герчева

Мисис България Свят Яна Средкова: Ако бъдем по-добри, ще бъдем и по-щастливи

Яна Средкова e от онези чаровни жени, които щом веднъж срещнеш, после не можеш да сбъркаш с друга. Може би и затова тази година тя получи короната на "Мисис България Свят 2018" по време на доста сериозна надпревара. Коя всъщност е Яна, как се отглеждат 3 деца и кога образованието по финанси помага в живота - това са само малка част от темите, за които си бъбрим с Яна Средкова в това интервю. Поредната ни среща в блога ни, озаглавен "Истории на чаша чай" този път се случва в шикозната кафетерия, която Яна менажира. Тя е собственик на здравословния кулинарен магазин "Грийн Баскет", обожава да готви и да създава здравословни и полезни рецепти, обича да пътува, а наскоро получи и титлата мис “Бизнес на високи токчета” 2018.

В един мразовит декемврийски следобед сядаме с Яна на по чаша ароматен Ahmad Tea - зелен с жасминов бленд, и без да разберем, се оказва, че почти сме изгубили представа за времето. И така, ето какво ни сподели тя:

- Яна, не мога да не те попитам в началото на този разговор как се промени животът ти след короната за красота?

- Знаеш ли, не се е променил чак толкова драстично, освен че имам повече отговорности, малко повечко публични и медийни изяви и по-мащабна благотворителна дейност.

-Три деца, успешен бизнес и десетки ангажименти с благотворителни каузи! Как намираш време за всичко, каква е твоята формула да успяваш и да се справяш с всички задачи?

- Да, да бъдеш родител е голяма отговорност, но и емоция - трите ми деца са с разлика 5 години, но аз съм търпелива и надявам се да устоя на особеностите на всеки етап, през който минават.
Успявам да се справя с всичко и всички, защото съм подредена и си степенувам задачите по важност, така че, да, успявам и с работата, и в семейството, и с каузите.

Истината е, че свикнах с такъв натоварен ритъм, който не ме тревожи. По-скоро се стряскам и плаша, ако нямам екшън и задачи за решаване.

-Как поддържаш форма - фитнес, диета или има нещо друго, което ти помага да изглеждаш винаги отлично?

- Не обичам фитнеса, а и нямам време. Храня се здравословно и така поддържам здрав дух и тяло. Така се роди и моята здравословна линия Green Basket. Не съм фен на диетите и прибягвам до тях само в краен случай. Придържам се към т.нар. Клетъчно хранене, изключвам определени групи храни от менюто си, после поетапно ги включвам и така се чувствам прекрасно и пълна с енергия.

- Кои са нещата, на които би искала да научиш децата си, кои са нещата, в които вярваш?

- Днешното поколение деца са много по-различни от нас на тяхната възраст. Те възприемат света по различен начин... Затова аз като родител искам да им дам най-доброто!
Опитвам се да ги науча да бъдат честни, да не лъжат, да уважават връстниците си, да бъдат човечни и да имат уважение към по-възрастните и вкъщи и в училище. Да имат отношение към всичко!
Вярвам, че ако бъдем по-добри към света около нас, ще бъдем и по-щастливи.

- Петък вечер е, ти си сама вкъщи и си си направила чаша ароматен чай. Какво си мислиш в този момент?

- Ами... (смее се), мога да кажа, че обожавам чай и пия по всяко време. Мисля си за хижа, камина и преспи пухкав сняг!

(в материала има продуктово позициониране)