Автор
Мария Николова

Посланикът на Южна Африка Ванеса Калверт: Чаят от Ройбос има невероятни лечебни свойства

Днес ви срещаме с една дама, която прави света по-хубав и по-цветен - посланика на Република Южна Африка - Н.Пр. Ванеса Калверт. Тя се съгласи да говори с нас на по чаша чай и ни покани в резиденцията си, която е точно толкова пъстра, екзотична и уютна, колкото си представяте, когато чуете Южна Африка.

Г-жа Калверт се погрижи да ни посрещне подобаващо - на масата ни очакваха ароматен чай, красив южноафрикански сервиз и сладки, традиционни за нейната страна. Първите 10 минути с нея ни бяха достатъчни, за да разберем с колко вдъхновяваща и интелигентна жена имаме шанса да си говорим - с нея можеш да обсъдиш почти всяка тема, било тя свързана с политика, наука, икономика или просто развлечения. Докато си говорехме с тази изключителна дама, от стената ни гледаше портрет на Мандела. Оказа се, че тя е имала пряк досег с легендарния първи чернокож президент на ЮАР. Вижте какво ни разказа за страната си, Мандела и чая Н.Пр. Ванеса Калверт.

-Ваше превъзходителство, благодарим Ви, че ни приемате във Вашата резиденция. Първо бихме искали да ви попитаме как се чувствате в България и какво харесвате най-много в страната ни?

-Има много неща, които харесвам в България, но искам да кажа, че едно нещо ми направи много силно впечатление – тук е много лесно да се прави бизнес. Защо? Защото всички се познават с всички. Така че ако искам да знам нещо, винаги мога да попитам своите познати тук, те винаги ще познават някого, който може да ми помогне в конкретния случай. Така че обществото тук ти дава тази възможност. Това прави живота на посланика лесен.

-Пътували ли сте из България?

-Да, разбира се. Няма как да не отбележа, че природата ви е много красива. Има и много ярък контраст между сезоните. Невероятно е да видиш Банско през лятото – толкова зелено и тучно, и побеляло през зимата. Харесвам и СПА курортите ви.

-За нас, българите, Южна Африка е много екзотична страна. Разкажете ни нещо, което ние не знаем за вашата държава.

-Когато пристигнах тук, с учудване установих, че много хора смятат, че Южна Африка е Африка. Че между континента и държавата няма разлика. Тогава разбрах, че въпреки факта, че 40 000-50 000 българи живеят в Южна Африка, вашите сънародници не знаят много за страната ми. Затова и посолството започна много проекти за популяризирането на родината ми сред българите. Обиколихме много български градове с тази цел, срещнах изключително интересни и способни хора.

- Кои са вашите правила за успех - как успявате да се справите с ангажиментите си на дама на такава висока длъжност?

-Жените винаги имат различна роля от тази на мъжете за която и сфера от живота да говорим. Например, задълженията на една жена посланик се различават напълно от тези на мъж посланик. Когато аз организирам вечеря в качеството си на посланик, аз избирам менюто, говоря с готвача, подреждам масата. Мъжете посланици обаче не се занимават с тези неща, тези отговорности се поемат от техните съпруги. Така че като жени ние вършим работа както у дома, така и на работното място. Жените и мъжете избират и различни проекти, ние дамите се спираме на такива, които ще повлияят положително на нашата общност, които имат социална, хуманитарна насоченост. Например, в момента е месец, посветен на борбата с насилието над жени. Нашето правителство има огромна кампания по темата, но и аз лично като посланик съм се ангажирала с инициативи в тази посока.

- С кои свои проекти се гордеете най-много?

-Тази година направихме специално културно събитие по случай Деня на Африка, който се отбелязва на 25 май. Ние показахме на обикновените хора какво всъщност представлява Африка – няколко африкански държави представиха кухнята си, традиционните си дрехи и танци.

-Понеже нашата рубрика се казва „Истории на чаша чай“, а от ЮАР идва приказният чай от Ройбос, ще ни споделите ли малко за този отрасъл от икономиката и за качествата на чая от Ройбос от ЮАР?

-Както и вие, ние имаме много традиции, които се предават от поколение на поколение. Такава е и традицията, свързана с чая от Ройбос, тя е много стара. Например ако едно дете не иска да яде или е болно, възрастните му дават чай от Ройбос. Той помага, за да възбуди апетита. В миналото имахме много голям съдебен спор със САЩ, защото Ройбос е абсолютно южноафрикански продукт, но Щатите оспорваха този факт. Той расте само и единствено в провинция Западен Кейп. Отне ни 10 години, за да спечелим тази битка със САЩ, но накрая успяхме. Що се отнася до качествата на Ройбос - той има много висока медицинска стойност, отличен антиоксидант е, има лечебни свойства, много добър е за кожата, бебета могат да се мажат с него, има успокояващо действие. Вече има и козметична марка с Ройбос. Традицията ни с Ройбос е нещо като вашата с ракията, и вашето питие се използва срещу настинки, например.

-Няма как да не ви попитаме - срещали ли сте Мандела?

-Да, имах шанса да познавам този невероятен човек. През 90-те години на миналия век бях съветник на човека, който отговаряше за държавните предприятия и тяхната дейност. Кабинетът ми беше до този на Мандела. Мога да кажа, че той има необикновена аура, нещо, което не може да се обясни и да се опише с думи. Изключителна енергия и присъствие, което ти вдъхва едновременно спокойствие и респект.

-И един последен въпрос - къде намирате вдъхновение в работата си? Каква е вашата мисия като посланик?

-Моята основна задача като посланик е да се погрижа за заздравяването на връзките между Южна Африка и България. Искам когато си тръгна от тук, българите да знаят повече за страната ми, както и моите сънародници да знаят повече за България. Аз не съм само посланик на Южна Африка, аз съм и посланик на България, когато не съм тук. Винаги когато се виждам с политици и посланици, изтъквам силните страни на България - това е моя мисия. Аз знам, че българите са много добри в науката, в информационните технологии и в още много сфери.

Снимки: Тина Спасова

(в материала има продуктово позициониране)