Топлият октомври се изнизва бавно, но сигурно, а с него и усещането за лято затихва – сякаш то има нужда от дълго чакан сън, за да отстъпи място на есенното настроение в цялата му прелест и блясък.

В разгара на есента, на границата между слънчевия октомври и предвестника на зимния сезон ноември, всяка година отбелязваме два коренно различни празника, всеки от които носи своя чар: Хелоуин и Деня на народните будители. И докато 1 ноември е официален български празник, с който се гордеем от повече от век (честван е за първи път на фестивала в Пловдив през 1909 г.), то Хелоуин ни отвежда в света на забулените в мистика традиции на древните келти. Всъщност Хелоуин идва от All Hallows' Eve - вечерта преди деня на Вси Светии. Твърди се, че на границата между октомври и ноември келтите посрещали своята Нова година (известна като Сауин), отбелязвайки края на сезона, в който събирали реколтата си, и началото на по-мрачната половина от годината – зимата. Те вярвали, че във вечерта преди деня на Вси Светии духовете на починалите през изминалата година се връщат на Земята, търсейки живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите правели всевъзможни опити да изглеждат страшни - гасели огнищата в домовете си, покривали се с животински кожи, носели глави на животни и се събирали около запаления от друидите жреци огън, около който се отдавали на гадания.

През последните години Хелоуин набира все по-голяма популярност и все повече хора отбелязват празника и у нас. Като прагматик, който не обича да влага излишни средства и време в нещо краткотрайно, и като истински ценител на бижутата, за този Хелоуин ми хрумна идеята да заложа на... бижута. Истината е, че тематично подбрани бижута биха били перфектният завършек на характерните за празника страховити маски, пищни костюми и впечатляващ грим, които на този ден ползват както редица дами, така и немалко господа. В търсене на нещо, което да е издържано в духа на цялата мрачност и мистика на келтския празник, попаднах на известния германски бранд Thomas Sabo, който предлага всевъзможни опции. Ето и някои от тях:

1. Бляскави пръстени
Ако залагате на по-елегантен стил на обличане, било за Хелоуин или във всекидневието, то вариантите в случая са три. На първо място е впечатляващият сребърен пръстен Скорпион, покрит със седеф. Следват го два змийски пръстена – единият е покрит с черен цирконий, а другият, който напомня на незавършена халка, е обсипан с различни цветове цирконии, стъклокерамика и синьозелен емайл. За любителите на rock`n`roll визията пък Thomas Sabo предлага забележителния сребърен пръстен под формата на череп, който стои еднакво добре както на нежния, така и на силния пол.

Сред акцентите на бранда в колекция есен-зима 2019 са котките, като при пръстените срещаме един и същи модел (изчистена халка, на която закачливо са щръкнали нежни котешки ушички) в два различни варианта (от стерлингово сребро или 18К златно покритие). Бонус при сребърния пръстен е, че котешките ушички са обсипани с бляскав бял цирконий.

2. Стилизирани обеци
Тук германците отново са заложили на черепите. В специалната им селекция бижута, подходящи за Хелоуин, срещаме както сребърни обеци на клипс с формата на черепчета, така и нежни халки, от които също висят черепи, но за разнообразие този път са покрити с черен цирконий.

3. Елегантни часовници
В тази категория има доста богат избор както за дамите, така и за господата. Часовниците на Thomas Sabo, изработени от неръждаема стомана и естествена телешка кожа, придават изключителна елегантност и на двата пола, привличайки моментално погледите на всички наоколо. Стъклото на часовниците е минерал кристал със сапфирено покритие, а механизмът им е японски – Миота. В добавка ще вметна, че някои от моделите са допълнително украсени с оникс или цирконий – струва си да се запознаете отблизо с тях, повярвайте.

4. Впечатляващи колиета и висулки
Какво е една красива визия без правилно подбрано колие? Thomas Sabo предлага всевъзможни варианти, които варират от дълги верижки от благородни метали с кръстове през бляскави висулки, вдъхновени от слънчев Египет, до прелестното сребърно кралско кълбо, което, чрез механизма си на отваряне, напомня на познатия ни от книгите пръстен за отрова, използван в кралския двор на големите европейски монархии през Средновековието.

5. Весели гривни със закачливи чармове

Любимите ми! Обожавам да нося по няколко тънки гривни с различни по размер и цвят висулки. Затова всички гривни от Charm Club на Thomas Sabo и прилежащите към тях чармове са ми фаворити. В тон с мрачната тематика на празника тук бих препоръчала чармовете с (черни) котки, както и тези със симпатични горски бухали. Разбира се, има и множество други подходящи висулки, които прилягат безпогрешно на гривните от Charm Club на Thomas Sabo, както и не едно и две „мъниста“, които красят колекция гривни Karma Beads.

Независимо дали празнувате Хелоуин или не, важното е винаги да се чувствате и да изглеждате добре. А бижутата са този специален детайл, който допринася за перфектния завършек на външния ви вид – именно това, което неминуемо ще ви усмихва през целия ден.

(в материала има продуктово позициониране)