„Диви и щастливи“ и „Котка в стената“ дебютират на стрийминг на 7 територии на 7 август и бележат първия уикенд с български филми за HBO. Онлайн премиерата в HBO GO на заглавията е този петък, като те ще бъдат достъпни за гледане още от сутринта.

По телевизионния канал HBO ще бъдат излъчени в два поредни дни – 7 август от 19:30 часа за “Котка в стената” и 8 август от 19:00 часа за “Диви и щастливи”. С тези заглавия новите български филми, добавени в платформата само през 2020 година са пет.


„Българските филми, които добавяме в последните две години в платформата ни се радват на зрителски интерес не само у нас, но и в чужбина, което е нашият принос към популяризирането на индустрията извън пределите на страната, а гледането на стрийминг през легални платформи се налага все повече като начин на разпространение на филми и сериали за достигане до по-широка аудитория в световен мащаб.“, споделят от HBO.


Преди малко повече от две години селекцията с български филми бе само идея, а сега се добавят две заглавия наведнъж. Това е постижение за българския офис на HBO и показва, че зрителите имат интерес към тези филми.

Независимо от жанра и дали е фестивално признато заглавие като „Котка в стената“ или визуално богато с динамичен и забавен сюжет, като „Диви и щастливи“, селекцията на HBO се стреми да даде една представа за съвременното българско кино и възможност то да бъде гледано заедно с европейски и международни продукции.

„Направихме „Диви и Щастливи“ с цялата си признателност към зрителя, който заслужава истинско визуално пиршество като от Холивуд. Целта ни беше да изпълним всички изисквания, за да стане добра екшън комедия, която да има шанса да се продаде в чужбинa. Премиерата по HBO GO и НВО е нашата награда и признание, че сме си свършили работата добре. Това ни дава стимул да продължим да правим филми у нас, които да разпространяваме в цял свят. “, споделя Александър Сано, който е продуцент на филма.

Кинопремиерата на „Диви и щастливи“ бе на 29 ноември миналата година и до момента той е филмът с най-голям брой зрители и най-висок боксофис сред българските заглавия за 2019 г.

Историята разказва за две приятелки от детските години, които са забравили за мечтите си. Едно нелепо престъпление и поредица от импулсивни действия им показват кои са те в действителност и че животът започва, когато страхът отстъпи пред решителността. Продуценти на "Диви и щастливи" са Александър Сано и Яна Маринова със Silvernoise и Spirit Production House. Режисьор е Мартин Макариев, а в ролите виждаме Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев, Базил Айденбенц, Александър Сано. Пред камерата застават още Бен Крос, Явор Бахаров, Дария Симеонова, Асен Блатечки, Калин Врачански и Ицо Хазарта. ТРЕЙЛЪР

„Котка в стената“ на Весела Казакова и Мина Милева и продуцентското им студио Activist38 получи адмирации от европейската критика и положителни рецензии от международни издания. След отличията от Варшавския фестивал 2019-та и българския фестивал „Златна Роза“ за 2019, този месец бе обявен за най-добър български игрален филм в категорията за родно кино на София филм фест. Заснет в Лондон и определян като социално ангажирано кино, разказва с ирония за раните, които Брекзит нанася през погледа на битовия сблъсък между местни и имигранти в един жилищен блок. Българските актьори в лентата са Ирина Атанасова, Ангел Генов и Орлин Асенов.


Напомняме, че от началото на годината HBO закупи за гледане на няколко територии в Европа „Ирина“, „Дамасцена: Преходът“ и „Доза Щастие“. Те и още 20 съвременни български филма могат да се гледат в стрийминг платформата HBO GO в селекцията „Предложения от България“ от българска и чуждестранна публика.