Диабетът често може да доведе до неприятни, дори опасни усложнения, поради което е от ключово значение хората, страдащи от него, да са наясно с техните начални симптоми. Около половината от страдащите от захарен диабет имат някаква форма на увреждане на нервите, като честотата е по-висока при тези, които са отдавна диагностицирани.
Затова в днешния епизод на предаването „Код здраве” обръщаме погледа си към диабетната невропатия - състояние, при което е налице увреждане на нервите в цялото тяло под влияние на високата кръвна захар. То може да промени автономните, двигателните и сетивните функции на болния. Повече за това кои са първите издайници, кои са рисковите фактори, както и каква е превенцията и последващата терапия дава специалистът по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната, както и доцент към Катедра по ендокринология на Медицински университет – Пловдив доц. Боян Нончев.


Доц. Нончев очертава четирите вида полиневропатия и техните най-чести симптоми. По думите му при периферната полиневропатия се усеща изтръпване и мравучкане в стъпалата и пъстите на ръцете и краката, намалена чувствителност за болка, температура. В по-тежките случаи има и парене, остра болка, усилваща се нощем, кожна свръхчувствителност.
Вторият вид е автономна невропатия. Автономната нервна система включва нервите, контролиращи функцията на вътрешните органи - сърцето, пикочния мехур, белите дробове, стомаха, червата, половите органи и очите. Aвтономната нервна увреда може да причини запек, неконтролирана диария или комбинация от двете; бавно изпразване на стомаха, гадене, повръщане, усещане за пълнота и загуба на апетит; проблеми с пикочния мехур, включително чести инфекции на пикочните пътища, уринарна инконтиненция или задържане на урина.


Доста деликатен проблем сред мъжете е еректилната дисфункция. При жените пък може да се стигне до вагинална сухота и други сексуални затруднения.
От страна на сърдечносъдовата система може да се наблюдават повишена сърдечна честота, дори когато пациентът е в покой; внезапни спадове на кръвното налягане, особено след изправяне, които могат да причинят замаяност или припадък - т.нар. ортостатична хипотония.
Третият вид е проксималната невропатия (диабетна полирадикулопатия). Тя засяга нервите в бедрата, таза, седалището. Може да причини внезапна, силна болка в бедрото и седалището; слабост и спазми на мускулите на бедрата, както и трудности при изправяне от седнало положение.


Мононевропатия (фокална невропатия) е четвъртият вид диабетна невропатия, включваща увреждане на определен нерв. Засегнатият такъв може да бъде в лицето, торса или крака. Мононевропатията често се появява внезапно и по-често при възрастните хора. Добрата новина е, че обикновено не причинява дългосрочни проблеми. Симптомите могат намаляват сами след няколко седмици или месеци. Проявите зависят от засегнатия нерв и могат да включват: трудности при фокусирането на очите, двойно виждане или болка зад едното око; парализа от едната страна на лицето (парализа на Бел); болка в пищяла или стъпалото; болка в предната част на бедрото или болка в гърдите или стомаха. Понякога мононевропатията възниква, когато нерв е притиснат като например Синдромът на карпалния тунел, който е често срещан тип компресионна невропатия при хора с диабет.
Всеки, който има диабет, може да развие невропатия. Но все пак има някои фактори, които могат да повишат риска от увреждане на нервите. Кои са те, както и има ли нещо, което един диабетоболен може да прави, за да избегне усложнения – вижте в следващото видео!


Кой е днешният ни гост накратко:
Доц. д-р Боян Нончев, д.м. е специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната, доцент към Катедра по ендокринология на Медицински университет – Пловдив и началник на клиника по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Каспела“ – Пловдив. Провежда консултативни прегледи също и в Амбулатория за индивидуална практика за специализирана медицинска помощ (АИПСМП) по Вътрешни болести и ендокринология.