Автор
Радина Василева

Код здраве: Единствен по рода си лазер разбива камъни в уринарния тракт

Днес в „Код здраве” обръщаме внимание на един нов апарат от най-висок клас за лазерно лечение на камъни в бъбреците и простата, който заработи в УМБАЛ „Александровска” преди около месец. Сред най-новите придобивки на урологичната клиника в университетската болница е последен модел Холмиум лазер, който към момента е единствен в страна и притежава единствената в света технология за промяна на дължината на лазерния импулс в седем степени. С него се извършва високоефективно и миниинвазивно разрушаване на камъни от всякакъв вид и размери в горния и долния уринарен тракт, а също и лечение на болести на простатната жлеза. Повече за неговите предимства пред Радина Василева разказва д-р Васил Василев от Клиниката по урология в „Александровска” болница: „Камъните в бъбреците сред населението на Балканския полуостров засягат около 10-15% от популацията - процент, който е по-висок в сравнение с този в останалите страни. Трудно може да се каже кои точно са рисковите фактори. Това, което помага в борбата срещу образуването или развитието им, е пиенето на много течности – над 3 литра дневно, както и движението. Много се гордеем с тази нова придобивка в „Александровска” болница, тъй като за първи път в България имаме толкова иновативна и модерна технология. Тази лазерна система позволява по-големите камъни, които трудно биха излезли сами с лекарства или с приемането на повече течности, да ги разбием без да направим и един разрез по тялото на болния. Тази лазерна система не е първата, която работи в болницата ни, но е буквално „мерцедеса” в технологията, защото с нея можем да изберем различна сила на импулса и дължина на вълните”.

Лазерът се използва при пациенти с по-големи и по-трудни за достигане камъни. За целта в тялото се навлиза през пикочните канали, като не се правят каквито и да било разрези по тялото на пациента. Упойката най-често е спинална – от кръста надолу. Процедурата средно продължава около час, а на следващия ден пациентът обикновено бива изписан.

Какво точно представлява процедурата, какви са предимствата й спрямо конвенционалното разбиване на камъни в бъбреците и поема ли се по здравна каса – вижте в следващото видео.

Кой е днешният ни гост накратко:
Д-р Васил Василев завършва Медицина в Медицински Университет София, България и Universite Paris VII, France през 2003 г. Той е специалист с богат опит в лечението на камъни в бъбреците и е заведащ Направление Ендоскопска урология и екстракорпорална литотрипсия в Клиниката по Урология на УМБАЛ "Александровска".



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS