Автор
Радина Василева

Код здраве: Емоционална интелигентност

Хармонията между мисъл, действие и емоция е от ключово значение за постигането на пълноценен, щастлив живот. Все по-често учените намират връзка между редица заболявания и ролята на стреса при тяхното сформиране.

Безспорно стресът, постоянното бързане и проследяване на дълъг списък от предстоящи задачи, са станали един от основните лайтмотиви на ежедневието ни. Нерядко не само в офиса, но и у дома. Факт е, че не можем да променим задачите си, но е и факт, че единствено от нас самите зависи по какъв начин ще ги възприемаме. Има една специфична наука, която в момента става все по-популярна и необходима и това е емоционалната интелигентност. Днес за нея

Радина Василева разговаря с Десислава Дамянова, основател на Академията за Емоционална Интелигентност в България.
„Вече е доказано, че академичната интелигентност е важна, но не е от такова значение, каквото има емоционалната интелигентност. Защото ние сме социални същества, дори и бизнесът се прави от хора и от начинът на емоционална комуникация зависи как протича и работния процес”, категорична е Деси.

През 2017 година тя основава Академията след дълги години, в които се сблъсква с хора с бистър ум, но неможещи да разбират емоциите на хората, които трябва да ръководят, не могат да сформират екип, или да задържат кадрите си за дълго. От тогава до днес се посвещава на това да помага на хората да осъзнават и приемат емоциите си по подходящ начин.

Според нея, повечето проблеми идват от детството като основният е свързан с липсата на уважение към личността на детето, което бива възприемано като собственост от родителите си. Това често си проличава посредством психологическата незрялост в хората – когато порастваме на години, но чисто психологически – не и ставаме зависими от емоциите и действията на околните, а не от нашите собствени. Защо се случва така – най-често заради преобгрижване или пък сериозен контрол върху индивида от страна на родителите му. „Едно от най-трудните неща е да си признаем, че нашите родители не са перфектни и някъде са сбъркали, защото сме свикнали да ги идеализираме”, споделя наблюденията си Деси.


В ситуацията на пандемия много хора изпитват страх и тревожност, без да си дават ясна сметка за това, че емоциите могат да повлияят на мисленето. Сега, когато мерките отново се затягат в последния месец, за да избегнем моменти на паника, има определени техники, които много помагат. Кои са те, както и кои са съветите на Деси за мениджърите на компании именно в момента, в който служителите им или са разделени на екипи, или се притесняват за бъдещето и здравето си вижте във видеото!


Кой е днешният ни гост накратко:



Десислава Дамянова е основател и управител на Академия за Емоционална Интелигентност /АЕИ/ в България. Лицензиран представител на Paul Ekman International, сертифицирана да провежда обучения и да предава знанията на д-р Пол Екман в България и чужбина.

Завършила е Предучилищна Педагогика и Психология, Право и Публична администрация, както и магистратура “Психология на развитието” в НБУ. Десислава е с богат професионален опит, в т.ч. педагог, юрист, бизнес консултант и изпълнителен директор на водещи компании в България с международно бизнес управление.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в

iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS