Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: Глаукомата, тихият крадец на зрение

12 юни 2021 | 09:43
18768
0
0

Днешният епизод на „Код здраве” посвещаваме на една от водещите причини за слепота сред по-възрастното население. Понякога наричат глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото може да го засегне още преди човек дори да осъзнае, че има заболяване. Макар че все още няма рецепта за лечението на глаукомата, загубата на зрение до голяма степен е предотвратима, ако се открие своевременно. Днес ценни съвети по темата дава д-р Николай Даков от Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Александровска", който още от малък решава, че ще посвети живота си на медицината.

Именно глаукомата е един от неговите специалитети - на нея посвещава дисертацията си, също така преминава множество курсове у нас и зад граница. Но с какво всъщност точно това заболяване привлича вниманието му? „Още от студентската скамейка се сблъсках с глаукомата, като на втория ден близо 50 човека са минали през кабинета, в който е бил в клиниката по очни болести, половината от които – с глаукома. Исках да се посветя на това да им помогна. Защото ние наистина можем да предотвратим тяхното страдание! Това е едно от най-сериозните заболявания в очната патология, макр и да обединява група от състояния, които увреждат нервния зрителен нерв и клетки, което значи, че загубата на зрение не може да бъде възвърната“. Вътеочното налягане е един от главните рискови фактори, заедно с наследственост, напредване на възрастта, диабета, заболявания на щитовидната жлеза, съдови заболявания. Над 50 на сто от пациентите които имат глаукома остават недиагностицирани, други 50 – не са диагностицирани правилно, а други 50 на сто не прилагат или изобщо не спазват изписаната им терапия. Всичко това показва колко тежък и социално значим е този проблем, който натоварва финансово както самият пациент, така и здравната ни система.

Кои са различните форми на глаукома и каква е тяхната симптоматика, как се постовя диагнозата и болезнен ли е методът, както и кога лечението може да бъде само посредством капки, и кога – чрез лазер или хирургична интервенция – виижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:


Д-р Николай Даков завършва медицина в Медицинския университет-София през 2009 г. От 2010 г работи в Клиника по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, София. Придобива специалност „Очни болести“ през 2015 г. Асиситент е към Катедра по Офталмология на Медицински университет-София от месец юни 2020 г. От 2017 г. е част от екипа и на ДКЦ „Александровска“. През 2017 г. придобива научно – образователна степен „Доктор“ след успешна защита на дисертационния си труд на тема, свързана с лазерното лечение при глаукома. Преминал е курсове в страната и чужбина в областта на офталмологията, включително и свързани с диагностиката и лечението на глаукома и катаракталната хирургия. През 2014 и 2015 г. е стипендиант към програмата на Българския лекарски съюз за докторанти. Има над 40 публикации в български и чуждестранни научни списания, като водещ автор, или като част от авторския колектив, както и над 35 лекции или публични представяния в рамките на научни медицински форуми в България и чужбина. Член е на Българско дружество по офталмология и на Българско глаукомно дружество. 

Коментари

Добави Коментар