Автор
Радина Василева

Код здраве: Иновативен 3D имплант успешно замества част от черепа

Днешният епизод на „Код здраве“ е посветен на иновациите в медицината и по-специално на една нова методика, която е все по-разпространена в света, но без аналог в България. Става дума за поставянето на индивидуален 3D имплант, който заменя счупени или липсващи кости на черепа. Човекът, който я въвежда за първи път у нас, е д-р Асен Хаджиянев - специалист по неврохирургия, началник Сектор „Запад“ на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ София, ръководител на Националния център за ендоскопско лечение на хипофизни аденоми и преподавател в Медицински университет - София.

„Това е бъдещето в медицината – индивидуалните импланти и медицински изделия“, убеден е д-р Хаджиянев. Вече трима са пациентите, на които той и екипът му поставят именно такива. Първият им пациент е загубил голяма част от черепа си вследствие на инфекция, а следващите двама дълги години са били с раздробена черепна кост поради височинни травми.

За разлика от готовите титаниеви импланти, които се доставят на малки листове, то тези полимерни изделия пасват идеално по очертанията на черепа. Друго предимство е, че позволяват последващо проследяване с образна диагностика – нещо, за което често пъти титаният може да пречи. Затова и от години все по-рядко се поставят подобни титаниеви изделия в областта на гръбнака и по-конкретно – изкуствените междупрешленни дискове или кейджове.

„За наше съжаление тези 3D импланти все още не се произвеждат в България, което ги оскъпява неимоверно. Също така те изискват продължителен период на доставка, който варира от седмица до месец. Има ентусиасти, които притежават съответните умения и са готови да се заемат с тяхното изработване по индивидуален проект и у нас. Тези медицински изделия обаче трябва да преминат необходимата сертификация и стандартизация и ако това мине успешно, то цената им ще спадне значително и все повече хора ще могат да се възползват от тях“, обнадежден е специалистът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Каква е продължителността на времето, което минава от първите изследвания до самата операция? Какви рискове крие тя, но и какви допълнителни предимства има? Какво е усещането да си първият доктор в България, който успешно въвежда тази технология на бъдещето?

Подробности за всичко това можете да научите във видеото:

Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в Soundcloud.