Автор
Радина Василева

"Код здраве": Как да предпазим очите си през лятото

Знаете ли, че съвременният човек прекарва близо 11 часа всеки ден пред някакъв вид електронно устройство – телефон, таблет, компютър, телевизор? Докато се наслаждаваме на любим филм, предаване или просто работим на компютъра, често не усещаме цената, която плащаме за това, и то със здравето си. Освен, че влияе върху качеството на съня, често синята светлина от екраните натоварва и изморява очите, което може да доведе до замъглено зрение, затруднено фокусиране, сухота в очите, главоболие.

Как да се справим с този проблем, както и какво е необходимо да правим, за да поддържаме в добро здраве зрението си? По тази тема водещата на „Код здраве“ Радина Василева разговаря с д-р Мариела Облашка. Тя е специалист офталмолог с над 20 години опит. Извършва консултативни прегледи, диагностика и лечение на очни болести. Д-р Облашка завършва Медицински университет в Плевен през 1995 г. Своята специалност „Очни болести“ придобива през 2000 г., а три години по-късно придобива научна и образователна степен Доктор. Член е на БЛС, Съюз на Офталмолозите в България, както и на „Асоциация по Глаукома“.

На въпрос как да предпазим очите си от всички вредни фактори през лятото като жаркото слънце, вятъра, както и престоя в помещения с климатик, д-р Облашка дава няколко много ефективни съвета: „По отношение на слънцето и вятъра всички сме наясно, че трябва да носим качествени слънчеви очила, както и качествени продукти за слънцезащита на кожата. Що се отнася до факторите на средата, когато сме в офиса - освен ергономичните условия за работа с дисплей, е задължителна основна грижа за очите с помощта на изкуствени сълзи и витамини за очи. За да не допуснем да се стигне до синдрома на сухото око, трябва да си слагаме регулярно капки. Едни от най-новите продукти на пазара са на немската марка Допелхерц, които са насочени към хората, които прекарват голяма част от времето си именно в офиса. Съставът им е добре подбран и балансиран – съдържат хилауронова киселина, хипромелоза и дестилати от лайка, алое вера, шипка и черна боровинка.

За хората, чиято работа е свързана с продължително взиране в компютъра, д-р Облашка препоръчва, освен изкуствените сълзи, и приемане на витамини за очи. Също така, на всеки 40 минути, е нужно да се прави 5-минутна почивка, като се гледа надалеч. Целта е да си починат очите, както и да не се работи на смесено осветление. Желателно е да няма течение в помещението или работещ климатик, тъй като и двете неща изсушават допълнително очите. Да се гледа към екрана от по-висока с около 20 градуса позиция - това също е важна част от превенцията, за да се държа по-притворени клепачите.


Какво още да правим за здрави очи, каква е любимата им "храна", както и още ценни съвети – вижте във видеото:


Гардероб водеща:

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в Soundcloud.

(в материала има продуктово позициониране)