Автор
Радина Василева

Код здраве: Как да разпознаем алергиите при децата

Когато говорим за децата, септември е не само месецът, в който отново се връщат в класната стая или в яслата, но и началото на есента, която води със себе си множество алергии. Най-честото алергично заболяване е ринитът, от който страда почти всеки пети българин. Често той е предшестван от атопичен дерматит и се съчетава с астма, особено ако не се вземат адекватни мерки и то навреме.

Как да разпознаем алергиите при децата, какви мерки да вземем и кои са рисковите фактори – по темата в „Код здраве“ разговаряме с д-р Диана Христова от „Александровска“ болница.

Д-р Христова завършва медицина с отличен успех в Тракийски университет през 2011 г. Веднага след завършването си започва работа в отделение по Нервни болести в гр. Раднево. През 2012 г. започва специализация по Клинична алергология в „Александровска” болница, където продължава да работи и след придобиването ѝ през 2016 г. От 2017 г. е докторант в Националния център по заразни и паразитни болести в отдел Имунология и Алергология. Научните ѝ интереси са в областите плесенна алергия, тежка астма, алергичен ринит, контактен дерматит и др.

„С настъпването на есента все повече се затваряме вкъщи, а това е един от основните проблеми и в алергологията. Домовете ни са с много добра топлоизолация, което е предпоставка за конденз и развитие на плесен. Там, където има и домашни любимци, се концентрират още повече алергени. За радост има няколко лесни и добре работещи мерки за редуцирането им до минимум“, обяснява д-р Христова.

Парадоксално, но факт - болните от алергичен ринит страдат повече в града, а не извън него, където главният виновник – поленът, е в пъти повече. Причината – мръсният въздух на големия град.

Друго много често алергично заболяване е атопичният дерматит. За децата, които имат по-тежка форма на заболяването, алерголозите предупреждават, че след време рискът за тях от развитие на алергия и астма е висок, ако не се вземат адекватни мерки своевременно.

Когато говорим за малчуганите, ринитът често може да бъде объркан с настинка. „Кихането трябва да е над 7 пъти, за да говорим за алергичен ринит, както и да е по-затруднено вдишването, сякаш не можем да поемем въздух с пълни гърди“, вкарва яснота по темата д-р Христова.

По отношение на астмата – можем да я разпознаем чрез свиркащото дишане, тежестта в гърдите и затруднение при издишване. Често обаче двете заболявания вървят ръка за ръка.
„Хроничните заболявания не могат да бъдат изкоренени, а само контролирани. Затова е изключително важно да приемаме медикаменти не само в моментите, в които имаме изява на симптомите на болестта“, категоричен е специалистът от „Александровска“ болница.

Кога трябва да си направим проба за алергия – по време на алергичното страдание или след като симптомите поотминат, каква е ролята на сливиците при децата по отношение на алергиите? Кои са първите симптоми при проявата на алергичен ринит, атопичен дерматит и астма и кога да мислим за операция – отговорите на всички тези въпроси ще намерите във видеото:


Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS