Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: Как фитнесът променя тялото, но и душата

08 май 2019 | 15:19
6335
0
0

Темата, която избрахме за нашето първо предаване „Код здраве“, е посветена на спорта и на това как той облагородява както тялото, така и духа. Първият ни гост е главен асистент доктор Иван Неделчев, възпитаник на НСА, по настоящем научен работник в Нов български университет, който се занимава със спортна наука и изследва процесите на културизма, фитнеса в техните психологически и философски аспекти. Ето какво споделя специално за Woman.bg Иван Неделчев: 

-Д-р Неделчев, казвал сте, че много от хората, които идват при Вас във фитнес залата, го правят с първоначалната идея да отслабнат, но след това остават, защото си дават сметка, че са се променили като личности. Какво трябва да знаем преди да влезем в залата?

-Темата „Здрав дух, здраво тяло“ не е от днес, не е от вчера, това е въпрос на дискусия в много древни цивилизации и времена – как тялото и душата взаимно да се облагородяват, развиват и да служат на човек дългосрочно, не само в неговата спортна кариера и в битовизма, но и в цялостното му съществуване като една по-добра личност, като по-завършен и стойностен човек. Малко грешно се смята в последно време, че културизмът и фитнесът дават на човек само физическа полза, оформяне на мускулатурата, изчистване на мазнините или само приятно прекарване в среда, която е светла и чиста. Културизмът и фитнесът са дълбок спорт, който може да даде много предимства и ползи, стига да осъзнаваме неговата дълбочина. Думата „културизъм“ идва от френски и значи „култура на тялото“, а „култура“ идва от гръцки и значи „отглеждане, облагородяване и развитие на личността“. Нагласата, която трябва да имаме преди да влезем във фитнес залата, е на първо място да сме осъзнати накъде тръгваме и какви цели сме си поставили. Трябва да осъзнаем полезността от това, което ще правим, да сме мотивирани и да сме адекватни на това, което ни очаква. Защото пътят във фитнес залата не е нито лек, нито е кратък, нито е за всеки. Резултатите във фитнес залата, както и за един по-здравословен живот, идват когато човек се потруди и ги заслужи, защото тук борбата е единствено със себе си.

Слушай предаването тук:

 

- Как можем да влезем бързо във форма, за да изглеждаме добре на плажа?

- Нищо качествено и устойчиво не става бързо. Затова всички тези, които са тръгнали месец преди лятото да правят крайности – както с тренировките, така и с храната, бих посъветвал да го правят плавно и постепенно. Нека резултатите закъснеят с месец или два, но никога да не бъдат за сметка на здравословния статус.

-Вместо да ходим по три пъти седмично във фитнес залата, не може ли да придобием една приятна фигура с хранителен режим или диета, в съчетание с козметични продукти против целулит, например?

- С развитието на фитнес индустрията абсолютно всякакви алтернативни форми за влизане във форма и подобряване на здравето придобиват комерсиален характер, но колко са качествени и с дългосрочен ефект, науката все още не може да каже. Затова моят съвет за всички, които осъзнават, че имат някакво отклонение в здравето – независимо дали физическо, психическо или емоционално, е да направя първите и устойчиви крачки към него, а именно – да повишат своята двигателна активност и да имат хранителна култура.

-Всъщност колко пъти трябва да ходим на фитнес, за да сме в добра форма?

-Човек трябва да има двигателна активност ежедневно, но нека хората да не правят еднократни стъпки, защото това са дългосрочни процеси, които трябва да станат наши спътници в битието ни.

-Ако ей сега изям един шоколад, колко трябва да тичам после на пътеката?

- Когато човек има двигателна активност, той може да си позволява разнообразно и балансирано хранене, без да търпи лишения от нито един хранителен продукт. Ако на теб ти се яде шоколад, най-добрият момент, е когато го заслужиш след тренировка.

- Вие тренирате много бивши спортисти, които са придобили травми по време на своята спорта кариера. Успял ли сте да излекувате някои от тях чрез фитнеса?

- Благодаря за въпроса. Културизмът и фитнесът със своята многостранност, системност и многообразие от методи, средства и принципи, може да бъде добра превенция и профилактика на много здравословни състояния. Българските фитнес треньори започват да съзряват, че трябва да работят в сътрудничество с професионални медици и с лекари при наличието на травма или проблем и така да се получи парадигма между спортиста, лекаря му и фитнес инструктора.

- В своята практика имал ли сте такива случаи, в които контактувате с доктора на даден човек и заедно съставяте план за физическата активност, която този човек да извършва?

- Това е бъдещето на спорта – грижата за здравето и персоналният фитнес треньор, който се явява ментор, подкрепа, мотиватор, мениджър към здравето на трениращия. Винаги, когато има отклонения от здравето на един клиент, е редно да потърси медицинска помощ, защото това, което ние знаем като фитнес инструктори и това, което знаят медицинските лица, са две различни неща и ние бихме били полезни на всеки трениращ в подобна ситуация, само ако работим в екип. За мен е задължително и го практикувам последните години, защото здравето на човек е най-важното и аз не мога да правя компромис с него.

- Има ли заболявания, при които фитнесът е противопоказен?

- Не искам да влизам в конкретика и винаги, когато има отклонения от здравето, препоръчвам консултация с лекар, за да сме наясно с диагнозата. Разбира се, че двигателната активност, адекватно тълкувана, е превенция и профилактика на много гръбначни изкривявания, на доста състояния, свързани със затлъстяването, борба с високото кръвно, холестерола. Но другото, което е по-надълбоко и хората не го виждат, е че спортът е превенция и профилактика на цялата психическа обстановка, в която живеем. Преди 15 години стартираха моите изследвания в спецификата на спортна психология, културизъм и фитнес. Не ме питайте какви подигравки получавах тогава, но ето пред нас са тези мои две книги, които описват личностните характеристики на всички, които се занимават с този спорт. Тук е описана неговата философия и съм си позволил да дам препоръки на съвременния фитнес треньор, да опиша процеси, свързани с онлайн тренировките, с тези мобилни приложения, които всички ползват, защото те могат да бъдат както полезни, така и вредни, в зависимост от това как ги ползваме.

-  Ефективен метод ли са различните мобилни приложения, които ни показват как да тренираме?

- За да се възползва от тях човек най-напред трябва да има базата и чак след това да потърси тези съвременни средства, които да доразвият неговия потенциал.

- Във втората си книга „Съвременни психологически и философски аспекти на културизма и фитнеса“ какво сте засегнал като най-основна тема?

- Проблеми и дискусии, които да накарат хората да мислят и да приемат културизма и фитнеса като една много полезна, дълбока, духовна и интелектуална област, от която те да черпят с големи шепи.
Както казвате фитнесът изисква да бъдем търпеливи. За да бъдем успешни в бизнеса по същия начин се налага да бъдем търпеливи и да полагаме усилия всеки ден в постигането на крайната ни цел.

- Може ли да се каже, че за да си успешен в своя бизнес, трябва и успешно да тренираш тялото си?

- Неслучайно всички големи компании, които назначават кадри в своите филиали на няколко пъти в интервюто за работа питат: „Спортувате ли“, „Какво спортувате“, „От колко време спортувате и какви успехи имате“, защото хората са узрели дотам, че да знаят, че един активно спортуващ човек не само ще е по-работоспособен, по-адекватен на процесите в работата, но и ще боледува по-малко, ще бъде по-ползотворен както за себе си, така и за околните и ще бъде екипен играч.

- Вие сте едно от лицата на кампанията „Тичай, за да помогнеш“ на 19 май. Разкажете ми защо се включихте в нея, какво ще представлява и как могат хората да станат част от нея?

- Аз като човек, който има претенции, че имам познания в спорта и че съм намерил своята социална реализация, никога не отказвам да участвам в благотворителни инициативи, за които знам, че обществото ще има полза. Именно тук ще свържа нещата с културизма и фитнеса, защото фитнесът, който 20 години приемам като практическа дейност и изследвам научно от 15 години, ме изгради като човек, който е склонен да помага на другите. Като човек с големи мускули, но тези мускули да служат на благородни каузи и да са ръце на хора, които имат нужда от тях. Затова на 19 май ние ще накараме хора с увреждания да се почувстват пълноценни и равноправни. Ще има благотворително бягане – един спортист ще тича с един човек с увреждания. Защото за един човек с увреждания спортът се явява социална възможност за реализация, адекватно съществуване и удовлетвореност от постигнатите резултати.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в Soundcloud.

Вижте още във видеото:

Коментари

Добави Коментар

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.