Автор
Радина Василева

Код здраве: Как фитнесът променя тялото, но и душата

Темата, която избрахме за нашето първо предаване „Код здраве“, е посветена на спорта и на това как той облагородява както тялото, така и духа. Първият ни гост е главен асистент доктор Иван Неделчев, възпитаник на НСА, по настоящем научен работник в Нов български университет, който се занимава със спортна наука и изследва процесите на културизма, фитнеса в техните психологически и философски аспекти. Ето какво споделя специално за Woman.bg Иван Неделчев:

-Д-р Неделчев, казвал сте, че много от хората, които идват при Вас във фитнес залата, го правят с първоначалната идея да отслабнат, но след това остават, защото си дават сметка, че са се променили като личности. Какво трябва да знаем преди да влезем в залата?

-Темата „Здрав дух, здраво тяло“ не е от днес, не е от вчера, това е въпрос на дискусия в много древни цивилизации и времена – как тялото и душата взаимно да се облагородяват, развиват и да служат на човек дългосрочно, не само в неговата спортна кариера и в битовизма, но и в цялостното му съществуване като една по-добра личност, като по-завършен и стойностен човек. Малко грешно се смята в последно време, че културизмът и фитнесът дават на човек само физическа полза, оформяне на мускулатурата, изчистване на мазнините или само приятно прекарване в среда, която е светла и чиста. Културизмът и фитнесът са дълбок спорт, който може да даде много предимства и ползи, стига да осъзнаваме неговата дълбочина. Думата „културизъм“ идва от френски и значи „култура на тялото“, а „култура“ идва от гръцки и значи „отглеждане, облагородяване и развитие на личността“. Нагласата, която трябва да имаме преди да влезем във фитнес залата, е на първо място да сме осъзнати накъде тръгваме и какви цели сме си поставили. Трябва да осъзнаем полезността от това, което ще правим, да сме мотивирани и да сме адекватни на това, което ни очаква. Защото пътят във фитнес залата не е нито лек, нито е кратък, нито е за всеки. Резултатите във фитнес залата, както и за един по-здравословен живот, идват когато човек се потруди и ги заслужи, защото тук борбата е единствено със себе си.

Слушай предаването тук:

- Как можем да влезем бързо във форма, за да изглеждаме добре на плажа?

- Нищо качествено и устойчиво не става бързо. Затова всички тези, които са тръгнали месец преди лятото да правят крайности – както с тренировките, така и с храната, бих посъветвал да го правят плавно и постепенно. Нека резултатите закъснеят с месец или два, но никога да не бъдат за сметка на здравословния статус.

-Вместо да ходим по три пъти седмично във фитнес залата, не може ли да придобием една приятна фигура с хранителен режим или диета, в съчетание с козметични продукти против целулит, например?

- С развитието на фитнес индустрията абсолютно всякакви алтернативни форми за влизане във форма и подобряване на здравето придобиват комерсиален характер, но колко са качествени и с дългосрочен ефект, науката все още не може да каже. Затова моят съвет за всички, които осъзнават, че имат някакво отклонение в здравето – независимо дали физическо, психическо или емоционално, е да направя първите и устойчиви крачки към него, а именно – да повишат своята двигателна активност и да имат хранителна култура.

-Всъщност колко пъти трябва да ходим на фитнес, за да сме в добра форма?

-Човек трябва да има двигателна активност ежедневно, но нека хората да не правят еднократни стъпки, защото това са дългосрочни процеси, които трябва да станат наши спътници в битието ни.

-Ако ей сега изям един шоколад, колко трябва да тичам после на пътеката?

- Когато човек има двигателна активност, той може да си позволява разнообразно и балансирано хранене, без да търпи лишения от нито един хранителен продукт. Ако на теб ти се яде шоколад, най-добрият момент, е когато го заслужиш след тренировка.

- Вие тренирате много бивши спортисти, които са придобили травми по време на своята спорта кариера. Успял ли сте да излекувате някои от тях чрез фитнеса?

- Благодаря за въпроса. Културизмът и фитнесът със своята многостранност, системност и многообразие от методи, средства и принципи, може да бъде добра превенция и профилактика на много здравословни състояния. Българските фитнес треньори започват да съзряват, че трябва да работят в сътрудничество с професионални медици и с лекари при наличието на травма или проблем и така да се получи парадигма между спортиста, лекаря му и фитнес инструктора.

- В своята практика имал ли сте такива случаи, в които контактувате с доктора на даден човек и заедно съставяте план за физическата активност, която този човек да извършва?

- Това е бъдещето на спорта – грижата за здравето и персоналният фитнес треньор, който се явява ментор, подкрепа, мотиватор, мениджър към здравето на трениращия. Винаги, когато има отклонения от здравето на един клиент, е редно да потърси медицинска помощ, защото това, което ние знаем като фитнес инструктори и това, което знаят медицинските лица, са две различни неща и ние бихме били полезни на всеки трениращ в подобна ситуация, само ако работим в екип. За мен е задължително и го практикувам последните години, защото здравето на човек е най-важното и аз не мога да правя компромис с него.

- Има ли заболявания, при които фитнесът е противопоказен?

- Не искам да влизам в конкретика и винаги, когато има отклонения от здравето, препоръчвам консултация с лекар, за да сме наясно с диагнозата. Разбира се, че двигателната активност, адекватно тълкувана, е превенция и профилактика на много гръбначни изкривявания, на доста състояния, свързани със затлъстяването, борба с високото кръвно, холестерола. Но другото, което е по-надълбоко и хората не го виждат, е че спортът е превенция и профилактика на цялата психическа обстановка, в която живеем. Преди 15 години стартираха моите изследвания в спецификата на спортна психология, културизъм и фитнес. Не ме питайте какви подигравки получавах тогава, но ето пред нас са тези мои две книги, които описват личностните характеристики на всички, които се занимават с този спорт. Тук е описана неговата философия и съм си позволил да дам препоръки на съвременния фитнес треньор, да опиша процеси, свързани с онлайн тренировките, с тези мобилни приложения, които всички ползват, защото те могат да бъдат както полезни, така и вредни, в зависимост от това как ги ползваме.

- Ефективен метод ли са различните мобилни приложения, които ни показват как да тренираме?

- За да се възползва от тях човек най-напред трябва да има базата и чак след това да потърси тези съвременни средства, които да доразвият неговия потенциал.

- Във втората си книга „Съвременни психологически и философски аспекти на културизма и фитнеса“ какво сте засегнал като най-основна тема?

- Проблеми и дискусии, които да накарат хората да мислят и да приемат културизма и фитнеса като една много полезна, дълбока, духовна и интелектуална област, от която те да черпят с големи шепи.
Както казвате фитнесът изисква да бъдем търпеливи. За да бъдем успешни в бизнеса по същия начин се налага да бъдем търпеливи и да полагаме усилия всеки ден в постигането на крайната ни цел.

- Може ли да се каже, че за да си успешен в своя бизнес, трябва и успешно да тренираш тялото си?

- Неслучайно всички големи компании, които назначават кадри в своите филиали на няколко пъти в интервюто за работа питат: „Спортувате ли“, „Какво спортувате“, „От колко време спортувате и какви успехи имате“, защото хората са узрели дотам, че да знаят, че един активно спортуващ човек не само ще е по-работоспособен, по-адекватен на процесите в работата, но и ще боледува по-малко, ще бъде по-ползотворен както за себе си, така и за околните и ще бъде екипен играч.

- Вие сте едно от лицата на кампанията „Тичай, за да помогнеш“ на 19 май. Разкажете ми защо се включихте в нея, какво ще представлява и как могат хората да станат част от нея?

- Аз като човек, който има претенции, че имам познания в спорта и че съм намерил своята социална реализация, никога не отказвам да участвам в благотворителни инициативи, за които знам, че обществото ще има полза. Именно тук ще свържа нещата с културизма и фитнеса, защото фитнесът, който 20 години приемам като практическа дейност и изследвам научно от 15 години, ме изгради като човек, който е склонен да помага на другите. Като човек с големи мускули, но тези мускули да служат на благородни каузи и да са ръце на хора, които имат нужда от тях. Затова на 19 май ние ще накараме хора с увреждания да се почувстват пълноценни и равноправни. Ще има благотворително бягане – един спортист ще тича с един човек с увреждания. Защото за един човек с увреждания спортът се явява социална възможност за реализация, адекватно съществуване и удовлетвореност от постигнатите резултати.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в Soundcloud.

Вижте още във видеото: