Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: Как се издържа една здравна НПО фондация у нас

20 август 2021 | 17:42
14981
0
0

Сигурно няма човек, който да не е чувал за „Една от 8”. Фондацията подкрепя жени с рак на гърдата и техните близки по пътя на лечението и след него, за да поддържат добро качество на живот и да продължават да бъдат успешна и пълноценна част от обществото.

„Една от 8“ предоставя безплатна информация, психологическа, емоционална и практическа подкрепа. Също така работи и за повишаване на информираността за важността на профилактичните прегледи за ранно откриване на рак на гърдата и всяка година организира такива в по-малките населени места в страната.

Нейният основател и председател – Нана Гладуиш, бе вторият гост на предаването „Код здраве” преди близо 120 епизода. Близо две и половина години по-късно фондацията ѝ продължава да помага на жените с диагноза и на техните близки, а екипът ѝ е навъртял хиляди километри из страната, за да се срещне с нуждаещите се от подкрепа на място. Работата на екипа на Нана е кауза и призвание, в което всяка от петте дами вярва дотолкова, че често на втори план поставя себе си, преумората и дори миговете с любимите си хора. Но те не просто поддържат това темпо, но и го ускоряват.

По темата как една фондация у нас търси нови съмишленици и как се справя чисто финансово, и то на фона на Ковид криза, водещата Радина Василева дискутира с Гергана Димитрова, управител на „Една от 8”.

Гергана Димитрова, управител на „Една от 8”

От създаването си през 2008 г. досега фондацията е оказала помощ и подкрепа на над 10 000 дами и техните близки чрез редица активности и инициативи. За всичко това, разбира се, са необходими немалко време, енергия и средства. Добрата новина е, че фондацията има своите постоянни дарители, но лошата е, че ковид кризата е оказала своето влияние върху възможностите на не един. Малко известен факт е, че Гери и екипът ѝ се нуждаят и от експертна или физическа помощ. Така че онези, които нямат финансова възможност, всъщност има как да засвидетелстват съпричастността си към каузата.

Кои са най-големите предизвикателства пред едно здравно НПО в България, по какъв начин човек може да съдейства в посока повече хора да получат грижата, от която се нуждаят, както и за какво си мечтаят дамите в „Една от 8”, разберете от видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Гергана Димитрова е с над 10-годишен опит в управление на административни процеси и корпоративна социална отговорност в различни индустрии на бизнес сектора. В „Една от 8“ се занимава с развитие, организация и координация на Фондацията, организира и следи изпълнението на проектите и програмите, работи за набирането на средства и поддържа комуникация с партньорите и дарителите.

Коментари

Добави Коментар