Автор
Радина Василева

Код здраве: Какво да направим, когато диетите не помагат

Световната здравна организация определя затлъстяването като епидемията на нашия век. То е хронично заболяване, което се свързва с над 195 усложнения като захарен диабет тип 2, хипертония, увреждане на ставите, безплодие, рак, по-висока обща смъртност и още, и още...

Същевременно от проблема страдат приблизително 1,5 милиона българи, а страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС.

У нас от 2016 г. съществува и се прилага успешно оперативно лечение на болестното затлъстяване, т.нар. бариатрична хирургия. Тя е крайна възможност, когато консервативните методи като диета, спорт и прием на медикаменти са неефективни.

Днес по темата водещата на „Код здраве“ Радина Василева разговаря с д-р Явор Асьов, специалист в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска”. Неговият научен интерес е тясно насочен към връзката между свръхтеглото и захарния диабет. От 2015 г. той е част от изследователския екип на голям европейски проект за превенцията на диабета. Преподавател е към катедра "Вътрешни болести" на Медицински университет - София. Миналата година придобива диплома по ендокринология от Европейското дружество по ендокринология и Европейския съюз на медицинските специалисти, а към настоящия момент е единствен в страната с този сертификат.

„Основният проблем на болшинството от пациентите, които преминават през нашата практика, на първо място е свързан с преяждането, а след това - с обездвижването. Работата на ендокринолозите в клиниката ни е да изключим другите възможни причини пациентът да наддава тегло. Безспорно е доказано, че стресът е отключващ фактор за много заболявания, като по отношение на наднорменото тегло той прави така, че пациентът спира да се храни и движи както би следвало да го прави“, отбелязва д-р Асьов.
Именно стресът е отключил това състояние при една от пациентките му – 37-годишната Павлина, на чийто преглед присъства екип на предаването. Вече 13 години тя се бори с излишните килограми и признава, че е пробвала всичко, а бариатричната хирургия е последната ѝ надежда за промяна.

Що се отнася до заболявания, които могат да предизвикат подобно драстично покачване на килограми, те са свързани предимно с проблеми с щитовидната жлеза, с половите и надбъбречните жлези, панкреаса.

Има множество заболявания, които могат да бъдат отключени следствие на свърхтеглото. Те са на първо място метаболитни – риск от развитие на захарен диабет, на второ – сърдечно-съдови. Не са за пренебрегване и заболяванията на черния дроб, жлъчния мехур, ставния апарат.


Разберете повече за това каква е историята на Павлина, какво представлява процедурата, какъв е възстановителният период, както и каква е средната загуба на телесна маса в рамките на първата година след интервенцията във видеото тук:

Гардероб водеща:




Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в Soundcloud.