Автор
Радина Василева

Код здраве: Какво да правим, ако се разболеем между две ваксини

Какво да правим, ако се разболеем от грип или от Ковид-19 след поставяне на първа доза ваксина срещу „модерната болест”, колко време е нужно да изчакаме до втората игла, има ли медикаменти, които е по-добре да не приемаме и като цяло как е най-разумно и безопасно да действаме. Всички тези важни въпроси Радина Василева, водещата на предаването „Код здраве”, дискутира днес с д-р Васил Михайлов – специалист по извънболнична дейност и ваксиниращ лекар във ваксинационния център на „Александровска” болница.

По думите му през последните месеци интересът към поставяне на Ковид ваксина се е покачил около три пъти.
След първата апликация на ваксината е нужно време, за да се развие добър имунен отговор, като голям процент от капацитета й се изгражда в първите 10-15 дни. „Ако човек тогава се зарази с Ковид-19, то това е неговия шанс да боледува доста по-леко. Трябва да изчака около три месеца за втора доза, като следва установената практика, базирана на много научни изследвания и емпиричен опит”, пояснява специалистът.
Ако пък се разболеем от грип между двете апликации не е нужно да чакаме да сме „напълно здрави”, тъй като това няма отношение към ваксинацията срещу Ковид-19, категоричен е д-р Михайлов.


Има ли медикаменти, от които трябва да се изчистим преди втора игла или изобщо да не приемаме; какво е мнението на д-р Михайлов по отношение забраните да не се консумира алкохол, млечни продукти, морски дарове и други преди манипулацията; компрометира ли ваксината срещу грипа тази за Ковид-19 и колко време трябва да има между двете - вижте във видеото!

Гардероб водеща:

Вижте още тук: