Автор
Радина Василева

Код здраве: Какво да правим при зараза от Ковид-19, ЧАСТ I

Масово в медийното пространство се представят съветите и препоръките на лекари от различни специалности относно Ковид-19. В следващите два епизода на „Код здраве” с УНГ специалиста с над 30-годишна практика - д-р Владимир Лазаров, от УМБАЛ "Света Анна" ще обобщим и разкажем стъпка по стъпка какво е необходимо да направи всеки от нас, който се срещне челно с Ковид-19 – кога да потърси помощ, кога и какви медикаменти да приема в зависимост от състоянието си, какви изследвания да проведе и кога.

Във втората част, която ще излъчим следващия петък, д-р Лазаров ще разясни какво да правим след като вече сме преминали 14-дневната карантина, защото, оказва се, ни е необходимо доста повече време от това, за да се възстановим напълно. Също така няма да подминем и особено актуалната тема за ваксините – кои са различните видове, кога е времето за тях, има ли противопоказания и дали да си поставяме изобщо, ако вече сме с антитела.

„Когато се появиха първите информации за Ковид-19 в края на 2019 година се спрягаше, че заразяването става по въздушно-капков път и чрез контаминирани с вируса повърхности и чрез заразени лица. Сега се оказва, че в около 80% от случаите заразата става по въздушно-капков път. Вирусът има шиповидни протеини, които се залавят за част от рецепторите на заразения. По време на инкубационния период вирусът влиза в RNK клетката на организма и започва да се размножава като засяга не само протеазата, но и ендотела – кръвоносната система на човек. Това прави Ковид-19 уникален в сравнение с другите Коронавируси, които бяха активни 2014-2015 година. Освен това има още една мембранна протеаза и разговорно казано вирусът поема контрола върху производствения процес на клетката. Всичко това води до много големи поражения най-вече в трахео-бронхиалното дърво”, разяснява механизма на опасния вирус д-р Лазаров.

Първият статидии е този на вирусната репликация, който продължава 7-14 дни. В зависимост от клетъчния имунитет всеки организъм реагира по различен начин. Най-общо на петия-шестия ден могат да се проявяват и първите симптоми – болки в гърлото, тежест в областта на гърдите, общо неразположение, в над 70-80% от случаите - и загуба на обоняние. Времето за образуване на антитела настъпва в периода между 10 и 21 ден след началото на инфекцията.

В първите дни, когато вече имаме клинична картина започват да се покачват имуноглобулините от група М, а около 10-14 ден се появяват и тези от група G, които покават, че вече имаме антитела и хуморален имунитет. Това обаче става по различен начин при различните пациенти, като при част от тях изобщо няма антитела.

Втората фаза, която е и по-тежкият вариант на развитие на Ковид-19, е т.нар. пулмонална – с по-късните усложнения от вируса, който започва да атакува молекулата на хемоглобина, в следствие на което същият вече не може да пренася кислород в клетките, както преди. Тогава се повишава и дихателната честота, която от средно 16 се покачва до до 25-26 вдишвания на минута, насищането с кислород намалява и при състояния под 90 сатурация е необходимо да се направи рентгенова снимка, скенер и да се потърси помощ от пулмолог и хоспитализация, да се включи и антибиотично лечение. В противен случай може да се стигне до т.нар. цитокинна буря, която може да доведе до полиорганна недостатъчност и фатален край.

Има редица изследвания, които трябва да се направят, освен пълна кръвна картина, за да се предотврати този лош развой, ако не усещаме подобрение след 10-тия ден. Кои са те ще разберете въввидеото. „Има много случаи, в които пациентът почива от някаква тромбоза след 20-тия ден, именно защото част от тези важни изследвания не са проведени и не е предприето адекватно лечение”, алармира специалистът от УМБАЛ „Св. Анна”.

Ако в началото сме с леки оплаквания д-р Лазаров препоръчва да не си стоим вкъщи и просто да чакаме да видим „накъде ще потръгне”, както и да неприемаме антибиотици. Вместо това още при първите симптоми трябва да се започне терапия, за да се избегнат усложнения. За целта той самият предписва имуностимуланти с активна съставка Инозин, високи дози вит. С, антипиретици, както и Инвермектин – препарат, който се е използвал за лечение на краста и паразити по животните. Според последните проучвания той блокира определен ензим и по този начин спира навлизането на вируса в клетъчната цитоплазма. „Циркулирайки в кръвта той играе ролята на жива ваксина и след 20-тина дни изгражда активни антитела”, обобщава д-р Лазаров.

Ако нещата се задълбочат и не се възстановяваме след 10-тия ден, а все още имаме температура и други оплаквания, добра роля играе натокиназата, която намалява склонноста към кървене и дълбоки тромбози – част от честите усложнения на този вирус. И тук отново стигаме до важния момент, в който е необходимо да проведем лабораторни изследвания, които да покажат какво е състоянието на организма ни наистина.

„Веднъж попаднали в интензивно отделение, шансът за оцеляване на болните от Ковид-19 не е голям. Казвам ви го, защото го виждам често в болницата. За да не се стига дотам е необходимо не да стоим вкъщи и да чакаме да ни мине, а да проведем необходимите изследвания и да сме в чест контакт с лекаря, който ни лекува”, призовава д-р Владимир Лазаров пред Радина Василева.

ОЧАКВАЙТЕ ЧАСТ II СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Владимир Лазаров е специалист по Ушно-носни-гърлени болести с близо 30-годишен опит. Професионалния си път започва в „МБАЛ – Благоевград“ през 1990 г., а 6 години по-късно специализира УНГ болести в ИСУЛ. От 2001 до 2016 г. е част от екипа Клиника „Глава и шия“ на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология. От 2016 г д-р Лазаров става част от екипа на УМБАЛ "Света Анна". Той е един от онези лекари, които не просто са работохолици, но и са намерили своята лична формула как да „удължат“ денонощието. Поради което освен в Окръжна болница, д-р Лазаров се грижи и за много болни и в други краища на столицата.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в:
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS


Гардероб водеща: