Автор
Радина Василева

Код здраве: Какво е дисбиоза и как се лекува

Състоянието, на което посвещаваме новия епизод на „Код здраве”, се причинява в следствие на множество фактори и ситуации, в които все от нас е попадал - понижен имунитет, прекомерен прием на лекарства, в това число и антибиотици, както и на продължителни чревни инфекции. По темата Радина Василева е поканила в студиото гастроентеролога от Токуда Болница София д-р Анелия Дечева, с която обръщат внимание на дисбиозата.

„Дисбиозата е нарушение на микробиологичния състав на микроорганизмите, които населяват стомашно-чревния тракт. Досега по-често се използваше терминът „дисбактериоза”, но по-правилният е „дисбиоза”, поради това, че освен от бактерии, нашите черва са поселени и от вируси, фунги и от голям набор от разнообразни микроорганизми”, разяснява д-р Дечева. Най-честите издайници за дисбиоза са свързани с тежест в областта на стомаха, подуване, запек/диария, къркорене на червата, умора, нестабилни емоционални състояния.

Най-често дисбиозата се получава в следствие на различни заболявания – възпалителни на стомашно-чревния тракт, след прием на антибиотик, след оперативни интервенции, заради хранителни грешки, по време на пътувания, при простудни заболявания. Най-просто казано, когато балансът между млечно-киселите бактерии се наруши, започват да порастват патогенни микроорганизми, които ни изваждат извън равновесие.

Младите пациенти с оплаквания в следствие на дисбиоза изобщо не са рядкост, като при някои оплакванията са от повече от година. „Когато вече спазмолитиците и пробиотиците не им помагат, търсят помощ от специалист гастроентеролог. А причината за дисбиозата често се крие в токсико-инфекциозен синдром, който преминава след няколко дни, но в последствие отключва тези симптоми, които, макар и нетежки, персистират и нарушават качеството на живот”, отбелязва специалистът на болница Токуда.
Освен снемане на анамнеза е необходимо да се извършат и някои лабораторни изследвания за поставяне на диагнозата. Кои са те, по какъв начин да предотвратим срещата си с дисбиозата и как да се излекуваме, ако вече я имаме – разберете във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:


Д-р Анелия Дечева е гастроентеролог и интернист. Завършва Медицински университет - Стара Загора през 1992 г. През 1999 г. получава специалност „Вътрешни болести”, а през 2006 г. – „Гастроентерология”. През 1996 и 1997 г. д-р Дечева преминава образователни курсове по "Ендоскопия на LDT" и "Абдоминална ехография” в Клиничен център по гастроентерология, УМБАЛ "Царица Йоанна", София. През 2002 г. преминава Образователен курс по диагностика на млечна жлеза в Национален онкологичен център, София. През 2004 г. преминава курс за следдипломна квалификация по Гастроентерология в Европейското следдипломно училище по Гастро-хирургия (EPGS), Амстердам. От 2003 до 2005 г е специализант по гастроентерология в Университетска болница "Св. Иван Рилски", София.
Д-р Дечева е преминала множество професионални курсове и участва в различни конференции и форуми по Гастроентерология в България и чужбина.
От 1992 до 2006 г. работи в отделение по Гастроентерология в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски", Кърджали, а от 2006 г. до 2009 г. - в отделението по Гастроентерология и Хематология в 5-та градска болница, София. От февруари 2009 г. д-р Дечева е част на екипа на Токуда Болница София.
Членства в научни дружества:
Европейска асоциация за изследване на черния дроб (EASL – European Association for the Study of the Liver)
Българска асоциация по ултразвук в медицината (БАУМ)
Европейска федерация на дружествата по ултразвук в медицината и биологията (EFSUMB – European Federation of Societies for Ultrasound in Medicine and Biology), Българско дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография (БДГГЕАЕ)
Българска асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози (БАХГО)


Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS