Автор
Радина Василева

Код здраве: Какво включва грижата за недоносените бебета

Всяка година в света се раждат преждевременно (преди 37 гестационна седмица) близо 15 милиона дечица, като в България те са около 6000. Една част от тях получават тежки увреждания като детска церебрална парализа, ослепяване, тежки белодробни проблеми и други.

Въпреки че повечето от недоносените бебчета израстват като здрави деца, първите години може да бъдат по-трудни и да изискват повече грижи. Тъй като не е завършило вътреутробното им развитие, тези деца са по-склонни да имат проблеми със здравето и да претърпяват забавяния в развитието си в ранните години, а понякога и по-късно.
На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените бебета. Затова днешният епизод на предаването „Код здраве” посвещаваме на тях - коя е най-подходящата грижа, какъв режим трябва да спазват, има ли грешки, които бъдещите майки допускат по време на бременността, за да стане тя преждевременна. Наш гост по темата е председателят на Българската Асоциация по Неонатология доц. д-р Христо Мумджиев.

Разберете неговите отговори и съвети в следващото видео:

Кой е днешният ни гост накратко:


Доц. д-р Христо Мумджиев е роден в Пловдив. През 1988 г. завършва медицина в Педиатричната медицинска академия на Санкт Петербург, Русия. В периода 1989-2005 г. работи като асистент и главен асистент по неонатология към Медицински факултет към Тракийски Университет - Стара Загора.
Придобива специалност по детски болести през 1993 г. и по неонатология две години по-късно. Защитава докторска дисертация на тема „Проучване на изкуствената белодробна вентилация при новородени деца с и без мониториране на дихателната механика” през 2005 г. От тогава досега е началник на Клиниката по неонатология към УМБАЛ „Проф. Д-р Ст. Киркович” АД в град Стара Загора. Специализирал е неонатология в Австрия и Обединеното кралство. През 2010 г. е избран за доцент по неонатология към Медицинския факултет към Тракийския Университет. От октомври 2021г. е председател на Българската Асоциация по Неонатология.