Автор
Радина Василева

Код здраве: Контрацепция след раждане

Днешният епизод на предаването „Код здраве” посвещаваме на дамите, които вече са станали майки, но не знаят кога и какъв метод за предпазване от повторна бременност да използват. Факт е, че по време на износване на плода тази тема е зад гърба им. Но след раждането е редно отново да й се обърне внимание, като се вземе предвид, че вече трябва да се съобразят няколко нововъзникнали фактора, един от които е кърменето.

Много жени са спокойни, че не могат да забременеят, докато кърмят. Но такива гаранции няма и късметът не е достатъчен. Кога фертилитетът се завръща, какво значение оказва кърменето и как да се предпазва една жена след раждане от повторни две чертички, днес ще ни разкаже специалистът акушер-гинеколог от Аджибадем Сити Клиник болница Токуда д-р Гълъбица Велева.

Първата овулация и менструация след раждане настъпват в зависимост от това дали се кърми. При некърмещи дами овулацията се очаква 45-90 дни след раждането. При активно кърмещите е възможно тя изобщо да не се появи по време на изхранване на бебчето и така да бъде факт след около година. „При кърмещите нивата на пролактин са високи, а те са свързани с хормоните, които регулират менструалния цикъл. Самото сукане от своя страна пък потиска отделянето на хормоните, регулиращи овулацията и последваща менструация”, разяснява д-р Велева.

По думите й методите за предпазване от нежелана бременност са доста, но в България имаме абсолютен недостиг на много препарати. Първият метод е дефинитивната контрацепция – вазектомия при мъжа, прекъсване на маточните тръби при жената. Той не е позволен законово в България, макар да има своите ползи, що се касае до определени медицински състояния. Вторият е отреден на прогестероновите препарати, които са широко застъпени извън нашата страна и са доста надеждни, особено за жени, които са родили. Те са три вида – под формата на инжекции, импланти и таблетки. И имплантите, и инжекциите, могат да бъдат поставени веднага след раждането.

Другият метод са широко известните спирали, които могат да съдържат хормон, но на пазара се предлагат и такива без. „Спиралата може да бъде поставена и веднага след раждането, но тогава има риск от изпадането й, защото може да не се е задържала добре в маточната кухина. Най-добре е да се постави шест седмици след раждането, когато матката се е прибрала напълно”, коментира д-р Велева и пояснява, че това е добър метод за предпазване и за жените, които след това предвиждат да станат майки отново. Едно от грешните схващания по адрес на спиралите е, че не те могат да се поставят на дами, които никога не са раждали, поради риск от увеличение вероятността за стерилитет.

Бариерните методи са най-добрият метод – мъжки и женски кондоми. Освен тях има и комбинирана хормонална контрацепция – т.нар. противозачатъчни. „Има разнобой в схващанията кога могат да бъдат започнати. Според американски проучвания трябва да минат шест седмици след раждането, защото преди това е повишен рискът от венозна тромбоемболия. СЗО казва пък, че шест месеца след раждането при кърмещи майки може да бъде започната тази контрацепция”, коментира акушер-гинекологът от болница Токуда.

Спермицидни гелове и цервикални шапки са още една опция за предпазване. Те са безопасни за прилагане шест седмици след раждането. В България обаче не са особено популярни.
Що се отнася до спешната контрацепция тя може да бъде използвана след шест седмици от раждането. Кърмещите майки обаче е редно да знаят, че след едно такова хапче не бива да кърмят детето си в рамките на първите 24 часа.

Какво е мнението на д-р Велева относно страничните ефекти от хормоналните противозачатъчни – водят ли до напълняване, окосмяване, поява на пъпки или петна по лицето, както и има ли оптимален за здравето на жената препоръчителен интервал между две раждания - вижте във видеото!



Кой е днешният ни гост накратко:


Д-р Гълъбица Велева е акушер-гинеколог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Завършва медицина през 2002 г. в Медицински университет - София. Започва специализация по Акушерство и гинекология към Катедрата по Акушерство и гинекология, СБАЛАГ „Майчин дом“.

През 2009 г. придобива специалност по Акушерство и гинекология. От 2010 до 2017 г. работи в СБАЛАГ „Майчин дом“. През 2013 г. печели конкурс за асистент към Катедрата по Акушерство и Гинекология на Медицински университет - СБАЛАГ „Майчин дом“, където работи като акушер-гинеколог и обучава български и чуждестранни студенти по медицина и стоматология, лектор е на курсове по следдипломно обучение и квалификация.

Д-р Велева e завършила Специализиран курс по офис хистероскопскопия към ESGE, Порторож, Словения; Курс диагностична лапароскопия в гинекологията I-во ниво, Плевен; Курс по ендоскопска оперативна гинекология и придобиване на сертификат от: World Association of Laparoscopic Surgeons, Делхи, Индия; Специализиран курс обучение по ендоскопска гинекология - миомектомии, хистеректомии (MIC II), Kiel, Germany; Курс по колпоскопия EFCCP, Прага, Чехия; Курс по колпоскопия BSCCP, Лондон, Великобритания; Курс вакуум, форцепс и раменна дистокия, Стокхолм, Швеция; Курс лапароскопски техники и за лечение на тежка ендометриоза, Страсбург, Франция, 2018 г.; Интензивен курс за шиене в лапароскопията, Льовен, Белгия, 2018 г., Лапароскопски курс за напреднали върху кадаври- Лиеж, Белгия, Лапароскопски курс-новости в корекцията на утеровагинален пролапс-Страсбург, Франция.

Член е на БЛС, Българското дружество по акушерство и гинекология (БДАГ), WALS (Световната Асоциация на Хирурзите по Лапароскопия) и на ESGE (Европейското Дружество по Гинекологична Ендоскопия).