Автор
Радина Василева

Код здраве: Мит и реалност около Ковид ваксините

С настъпването на Ковид-19 като че ли започнахме повече да проумяваме смисъла от ваксинопрофилактиката. Страхът накара мнозина да се редят на дълги опашки пред аптеките, други пък биваха записвани до номер 250 в списъците с чакащи за ваксини. В страната ни бяха доставени около 180 000 ваксини. Мнозина българи така и не успяха да вземат своята от аптеката поради изчерпани количества. Сега новото очакване е свързано с ваксина срещу Ковид-19. Няколко фармацевтични компании са на финалната права и скоро се очаква снабдяването на населението да започне. Въпросителните все още са твърде много – за количества, начин на транспортиране, цена, ефективност, странични ефекти и още, и още. За всичко това в днешния епизод на „Код здраве” водещата Радина Василева разговаря с д-р Валери Цеков, бивш заместник-здравен министър и настоящ председател на Българското сдружение по иновативна медицина.

„Количествата противогрипни ваксини, които бяха доставени на пазара, не стигнаха, защото хората правилно разпознаха риска от това да боледуват от грип и от Ковид в една и съща година. Не съм сигурен обаче, че общопрактикуващите лекари успяха да се справят достатъчно добре, защото немалко от тях се и разболяха. Все още има време до края на декември да се постави сега ваксината за тези, които са закъснели”, уточнява д-р Цеков. Относно предположенията, че БЦЖ ваксината помага по някакъв начин срещу заразяване с Ковид-19 той определя като притча и фалшива надежда. Според него не това, а пълното затваряне на държавата, което правителството предприе през март, е оказало своя положителен ефект и ниска заболеваемост. „Мерките са необходими и ги подкрепям напълно, даже мисля, че в известна степен закъсняха”, обобщава специалистът.

Имунизационен обхват от над 60% на популацията в страната може да ни осигури т.нар. стаден имунитет. Ако това трябва да стане в рамките на няколко месеца, означава, че трябва да се имунизират по милион-милион и половина души на месец. Според д-р Цеков това може да се постигне, ако не само личните лекари поставят ваксините, а всеки лекар в България. Приоритетни трябва да са възрастните хора и тези с придружаващи хронични заболявания, които са в най-рисковите групи, какъвто е съставеният план в Англия. „Проблемът за мен е друг – веротно е голяма част от населението да не желае да се имунизира. И ако този процент е висок, то как ще постигнем т.нар. стаден имунитет.

Трябва ни мощна информационна кампания, която вече трябваше да е стартирала...”, алармира д-р Цеков.

Доколко безопастни са ваксините, които в момента част от големите фармацевтични компании правят, колко са ефективни, кои според д-р Цеков са най-подходящите за страната ни на първо време и закъсняваме ли с осигуряването на имунизационния календар за децата – вижте всички тези отговори и още интересни данни във видеото.

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Цеков е специалист с утвърден опит в областта на хемодиализата, нефрологията и вътрешните болести. Директор е на център за хемодиализа „Фърст Диализис Сървисиз - България". Преподава активно в Медицински университет- Пловдив. Освен това е директор на Здравноосигурителна компания "Надежда". Бивш заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Сергей Станишев и народен представител от НДСВ в 39-то Народно събрание. Председател е на Българско сдружение по иновативна медицина.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в:
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS