Автор
Радина Василева

Код здраве: Отбелязваме Деня за борба с диабета

На утрешния ден – 14 ноември, отбелязваме Световния ден за борба с диабета. От 2007 г. той става и официален празник на ООН с приемането на Резолюция, подчертаваща нуждата от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на заболяването. Но защо е избрана точно тази дата? Именно тогава е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват инсулина.

Близо сто години след тези събития статистиката изобщо не е розова. По данни на Международната Диабетна Федерация с диагностициран захарен диабет у нас живеят над половин милион българи, като още 150 000 имат диабет, но не знаят за това и не се лекуват. Така на практика излиза, че заболяването засяга около 10% от възрастното население. Затова в днешния епизод на „Код здраве” водещата Радина Василева разговаря за начините за превенция и терапия на захарен диабет със своя специален гост - д-р Димитър Пашкулев, който активно прилага богатството на природата в своите лечебни методи.



„Захарният диабет е един от т. нар. съвременни бичове, заедно със сърдечно-съдовите, онкологичните, автоимунните заболявания и всички те отразяват преди всичко нашата затруднена връзка с природната среда, която ни е създала и ни поддържа. Вярно е, че овладяването на спешните състояния, които не са изключени и при диабета, както и продължителността на живота се радват на подобрения, благодарение на съвременната медицина, но има още много да се работи относно качеството на този живот и ние може да си припомним някои забравени принципи за природосъобразния начин на живот и за удивително въздействащи продукти, за да можем да постигнем пълноценен ефект при тези заболявания и в частност при диабета”, разяснява д-р Пашкулев.

По думите му не повече от 20 а сто от хората, които развиват диабет, имат толкова висок процент генетична предразположеност, че каквото и да правят, заболяването ще се отключи при тях в даден етап от живота им. „Диабетът се активира главно от грешки в начина ни на живот – преяждане, особено с рафинирани въглехидрати и мазнини, обездвижване, наднормено тегло. Сънят и стресът също имат сериозна роля като важен отключващ фактор”, категоричен е специалистът.



И сподея важен извод, който прави въз основа на дългогодишната си практика - твърде много е да искаме от лекарствата да подобрят общото ни здраве, защото тук идва ред на природните продукти – храни, подправки и билки. „Дълготрайният ми опит сочи, че много висок процент от хората със среднотежък и лек диабет тип 2 могат да се подобрят и да се стабилизарат понякога и без лекарства, или да намалят необходимостта от приема им. Препоръчвам DiabeFor Gluco, който съдържа екстракт от птерокарпус и органичен хром, като действа едновременно за регулиране на въглехидратната и на мастната обмяна. Дозировката е индивидуална, може да се използва и с медикаменти, под специализиран контрол. Другото важно за болните от диабет е предпазването на различните органи, където на помощ идва DiabeFor Protect, при който имаме съчетание на билкови екстракти, витамини, антиоксиданти и микроелементи като целта е да предпазим именно застрашените органи и състеми – сърдечно-съдова, нервна, бъбречна, очи, самата клетка да се предпази от свободните радикали и съответните продукти могат да се ползват поотделно или заедно. Важно е постоянството. Резултатите дългосрочно са много добри”, уверява д-р Пашкулев.

Предаването се осъществява с любезна подкрепа на DiabeFor Gluco и DiabeFor Protect




Кой е днешният ни гост накратко:



Д-р Димитър Пашкулев е завършил Медицина, със специалност вътрешни болести, паралелно с което се е занимавал с неконвенционални методи за здраве и усъвършенстване. От началото на 90-години на миналия век съставя цялостни природолечебни програми. В тях се включват индивидуално подходящи и домашно изпълними елементи от диетологията и хранителните добавки, фитотерапията, достъпни физикални и психорегулиращи техники и др. Доктор Пашкулев а автор на десетки трудове, посветени на здравето. Той е и консултант на фирми в изработката на природни продукти за вътрешна и външна употреба.