Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: Отбелязваме Световния ден за борба с рака на яйчниците

07 май 2021 | 16:01
17724
0
0

От 2013 г. на 8 май се отбелязва Световния ден за борба с рака на яйчниците, като през 2021 г. той е под мотото „Силни заедно”. Всяка година диагнозата се поставя на около 24000 жени в световен мащаб, а в България - на около 800. Тревожно е, че близо 70% от дамите не са чували за това заболяване, преди да се сблъскат с него, поради което в днешния епизод на „Код здраве” Радина Василева разговаря по темата с медицинския онколог доц. Ася Консулова от Комплексен онкологичен център – Бургас.

Овариалният карцином е със неспецифични систоми, които често персистират във времето – тежест и болка в корема, подуване, разтягане, събиране на свободна течност, нарастване на обиколката му. Оплакванията могат да се появяват и да изчезват, но това не е повод за успокоение, а точно обратното – при повторни появи на тези неразположения в рамките на няколко седмици жената трябва да потърси консултация. Друг издайник е нарастването на килограмите с повече от половин кг на ден до два на ден.

Най-често специалистите предпочитат да започнат с хирургично лечение, ако установят, че могат да отстранят цялата болест на корема. Решението за подхода зависи от вида на тумора, от стадия и от опита на специалистите. Доц. Консулова съветва дамите да посещават специализиран център – „такава хирургия не трябва да се провежда във всяко едно място, в което има хирург и гинеколог”. Ако не може да се пристъпи директно към операция обикновено се провеждат няколко курса химиотерапия, която дава сравнително бързи резултати, образуванието се смалява до степен, в която по-ефективно да бъде отстранено хирургично. В другите случаи химиотерапията се назначава след операцията, като се прилага и допълнително поддържащо лечение. То може да се провежда в продължение на месеци и години след операция, като доц. Консулова споделя, че има и изцяло излекувани пациенти, благодарение и на него.

Превенцията е свързана с редовни гинекологични прегледи – поне веднъж годишно. По два пъти годишно обаче трябва да посещават лекар тези дами, чиито родител или роднина е носител на патологична мутация в някои гени, носещи риск от развитие на рак на гърдата или овариален карцином - BRCA1 и BRCA2. При тези групи жени се правят по два комбинирани прегледа в годината – задължително гинекологичен и кръвен. Тъй като овариалният карцином се развива след 55-годишна възраст, а при наличие на BRCA1 или BRCA2 гени – и в по-ранна възраст, съществуват различни препоръки за превантивно премахване на яйчници, матка и др. Този подход редуцира риска от развитие на рак до 80%.

„На първо място ние сме отговорни за тялото си и след това са лекарите и здравната система. Всеки от нас веднъж годишно трябва да минава през личния лекар и през гинеколога си за преглед и рутинни изследвания. Това би могло да ни спести доста проблеми впоследствие”, апелира доц. Консулова.

Кои са факторите, които биха могли да ни помогнат в това да се предпазим от развитието на овариален карцином, по какъв начин пациентът може да помогне сам на себе си, ако се сблъска с диагнозата и шока от случващото се, както и още ценни съвети от инициатора на проекта Онкохелп – вижте във видеото по-горе!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Ася Консулова 

Д-р Ася Консулова е завършила Медицина в Медицински университет – Варна през 2003г. От март 2004 работи като лекар в Клиника по Медицинска онкология, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и специализира Вътрешни болести към Медицински университет – Варна. От 2007 е асистент по вътрешни болести към университета и от 2009 практикува и като асистент към Департамента за чуждоезиково обучение. През 2011 придобива специалност по Вътрешни болести, а през 2015 специалност по Медицинска онкология. През 2016 защитава докторска дисертация по Медицинска онкология на тема: „Експресия на някои плазмени и тъканни биомаркери като потенциални предиктори за антиангиогенезна терапия с bevacizumab при метастатичен дебелочревен карцином“.

Д-р Консулова е специализирала в Градска болница „Фридрихщад“ през 2003/2004, Дрезден, Германия. Работи като асистент по Медицинска онкология през 2005 – 2007 в Инситут „Жул-Борде“ като специализира и в Брюкселския свободен университет в Белгия със стипендия на Европейския съюз. Д-р Консулова печели стипендия на ESMO през 2010 и отново продължава обучението си в Инситут „Жул-Борде“ и Брюкселския свободен университет. През 2012-2013 е лауреат на годишна стипендия „Теодора Захариева“ за млади лекари-специализанти в България. Носител е на приз „Любим преподавател“ за випуск 2014, Факултет по Медицина, Англоезично обучение на Медицински университет – Варна. През октомври – декември 2017 със стипендия на CECOG специализира в AKH – Виена, след което през януари-август 2018 продължава обучението си в CCC Champalimaud, Лисабон, Португалия като стипендиант на Европейското училище по онкология.

Д-р Консулова е част от екипа на КОЦ – Бургас от Януари 2019 и е инициатор на проекта Онкохелп. Има над 100 научни публикации и съобщения, от които повечето са в международни списания и форуми. Основен интерес тя има към карцином на гърда, гинекологични и невроендокринни тумори. Член на Европейската ракова организация (ECCO), Европейското общество по Медицинска онкология (ESMO), Американското общество по клинична онкология (ASCO), член и секретар на етичната комисия към „Млад Онколог“, България. От 2020 година е и посланик на Европейското училище по Онкология  (ESO).

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в:
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS 

Коментари

Добави Коментар