Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: Пренебрегнахме ли най-малките по време на карантината

05 юни 2020 | 15:20
14440
0

Отскоро детските градини и яслите отново отвориха врати. Голяма част от родителите обаче все още се борят със страховете си и предпочитат да оставят вкъщи своите потомци. В днешния епизод на „Код здраве“ Радина Василева разговаря с психолога Яна Алексиева, която прави анализ и дава ценни съвети за това по какъв начин изолацията се отрази на децата – като започнем от най-малките и стигнем до тийнейджърите.

„Това беше много различно време за децата и ние като възрастни трябва да помислим как да говорим с тях и да преценим нашите стъпки от тук нататък. Те още от началото разбраха, че се случва нещо различно и това не е ваканция. И те, и ние минахме през всички стъпки – през отричането, към адаптацията и гъвкавостта да свикнем“, споделя основателят на Асоциация Родители. По думите й за тийнейджърите изолацията „беше и още е“ голямо предизвикателство. И сега, след тези няколко месеца дистанционното образование, голяма част от учениците споделят, че не искат да прекарват толкова време пред компютъра, а предпочитат да се върнат в училище.

„За най-малките деца най-малко се помисли – как да се говори с тях, от какво имат нужда, как е най-добре да бъдат адаптирани. У нас няма мисъл за заимстване на добрите практики от другите страни. Нещо, което беше тревожно е, че тези деца са вкъщи, без никаква социализация и в същото време родителите им са много заети, притеснени, стресирани. Няма как това да не се предава и на малките човечета и те със сигурност са изпитали различни тревожни емоции“, анализира психологът. И дава ценни съвети за това по какъв начин да се променим и справим сега – като родители, и като държава, за да може децата да преминат напред по-лесно и по-ефективно.
Вижте как в следващото видео:

Кой е днешният ни гост накратко:
Яна Алексиева е магистър по Детско-юношеска и училищна психология към СУ „Св. Климент Охридски“ и изпълнителен директор на Асоциация Родители. През целия й трудов път е работила с деца, родители и професионалисти, занимаващи се с деца и образование. Един от основните й фокуси е взаимоотношенията между семейството и училището и как те могат да подкрепят детето в израстването му. Яна е сертифициран треньор по родителската програма „Трениране на успешни родители“, Томас Гордън и е член на Дружеството по позитивна психотерапия.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS