Автор
Радина Василева

Код здраве: Раздвижване след секцио

Повече от 40% от българките раждат чрез секцио (или т.нар. C-section, бел.ред). Причините са разнообразни – поради здравословни причини, заради възрастта, или пък по желание на майката – „за всеки случай”.

Макар интересът към тази интервенция да е голям, тя е сериозна коремна операция, при която се прави разрез на кожата, на мастната тъкан, на съединителната тъкан, на коремната стена и на матката. След израждането всичко това се зашива в обратен ред, а възстановителният период далеч не е кратък. Повечето мами знаят какво не трябва да правят тогава, малцина са тези, които имат информация какво е препоръчително да правят всъщност.

Днес в предаването „Код здраве” Радина Василева е поканила Йоана Браткова, която освен акушер е и кинезитерапевт. Тя работи в родилния сектор на Отделението по “Акушерство и гинекология” в Областната болница във Велико Търново и е член на Алианса на българските акушерки. Щастлива майка е на две деца, родени чрез Цезарово сечение, второто от които преди едва два месеца.

Спрямо протоколите и разбиранията на различните специалисти и лечебни заведения първите крачки на родилката се правят или още в първите часове след като спиналната упойка вече не действа, или на следващия ден. При мамите, които са с ниско кръвно обаче, е по-подходящо да се изчакат първите 24 часа, поради риск от колабиране или други стресиращи състояния.

Докато станете на крака има какво да правите, така че сами да си помогнете. Йоана Браткова препоръчва леки движения на глезените, коленете, ръцете, шията, с които ще спомогнете кръвообръщението и съответно ще ускорите възстановяването си. За сравнение при естественото раждане, ако то е без усложнения, мамите са готови да се раздвижат след около 2-3 часа. Независимо кога точно ще стъпите отново на крака, е от ключово значение да не го правите на своя глава, категорична е Йоана.

„Болка след секцио винаги има, важно е жените да не се срамуват или притесняват да споделят това с акушерката си. Обезболяващите, които се дават, не могат да навредят нито на тях, нито на новороденото им. Болката може да забави значително възстановяването на майката, абсолютно ненужно е да стискат зъби”, споделя за един от често срещаните проблеми, които наблюдава в практиката си. И допълва, че често на третия ден нещата рязко се подобряват.

По отношение на раздвижването е повече от категорична – движението не просто не е противопоказво след секцио, а ускорява процеса на възстановяване! С какъв интензитет ще бъде зависи от цялостното физическо състояние на жената, от това доколко е спортувала преди и по време на бременността.

Какви да са първите упражнения след секцио и колко често трябва да се правят, кои са полезни за подсилване на тазовото дъно, но и кои са напълно противопоказни в първите месеци след Цезарово сечение, както и още ценни съвети от Йоана Браткова от родилния сектор на Отделението по “Акушерство и гинекология” в Областната болница във Велико Търново вижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Йоана Браткова

Йоана Браткова е дипломиран акушер от 2020 г. Работи в родилния сектор на Отделението по “Акушерство и гинекология” в Областната болница във Велико Търново. Това е третата ѝ професия. През 2001 г. завършва кинезитерапия, а след това през 2009 г. - психология. По-голямата част от професионалния й опит е насочен към работата й с деца с двигателни и ментални увреждания. Споделя, че за нея акушерството е голямата ѝ "професионална любов".