Автор
Радина Василева

Код здраве: Уроинфекции – как да ги познаем и какво да правим

През настоящия сезон вирусните инфекции в горните дихателни пътища са изключително често срещана диагноза. Знаете ли обаче, че те могат да причинят и възпаления на уринарния тракт, причинявайки т.нар. вирусни уретрити?

Всъщност причинителите на проблеми при уриниране представляват изключително широка гама, като някои от тях са коварни и не подсказват по нищо, че ги имаме. Докато изведнъж не ни причинят мълниеносна клинична картина. Как да разберем къде точно е проблемът, за да го излекуваме генерално, както и какво да правим при първи симптоми на възпаление на пикочните пътища, в днешния епизод на „Код здраве” Радина Василева разговаря с ръководителя на сектор „Урология“ в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център д-р Николай Милушев.

Най-прекият начин да прихванем уроинфекция е директният контакт от заразени повърхости или контакт с вече заразен. „Основният път за заразяване е сексуалният. Също така не са за подценяване различни СПА процедури, както и медицински продецури, в които се осъществява проникване в пикочните пътища, неспазване на елементари хигиенни мерки в обществени санитарни помещения, фитнес зали и съблекални”, разяснява специалистът.

Освен конвенционалния щам на Ешерихия коли, много други опасни щамове могат да ни причинят проблеми в уринарния тракт. Такива може да култивираме понякога след употреба на антибиотици, които са предписани след неправилна диагностика и при провеждане на много кратки курсове на лечение. Това води до усложняване на болестта и създаването на антибиотична резистентност.

„Напоследък дори пациентите с Ковид-19 в повечето случаи се лекуват неадекветно и неправилно – лечението се започва както при много тежка форма на болестта, а неправилната употреба на антибиотиците и кортикостероидите има своите тежки последици, които не трябва да подценяваме”, категоричен е д-р Милушев.

Затова съветът му е лечението да се води от грамотен специалист, вместо да получаваме насоки от приятели и дори от личния лекар по телефона, или да приемаме хранителни добавки и медикаменти които си купуваме сами от аптеката след консултация с фармацевта.

Винаги, когато имаме пациент с инфекция на уринарния тракт, трябва да се изследват и двамата партньори, категоричен е д-р Милушев - „Никога не трябва партньорът да се лекува автоматично спрямо изследванията на любимия си. Всеки човек трябва да бъде прегледан и изследван при съмнение за заболяване, а лечението му се назначава като следствие на резултата от прегледа и изследванията.”.

По отношение на проблемите с т. нар. „хроничен цистит” д-р Милушев е категоричен, че пациентите с това заболяване са били обект на неправилно провеждане на лечението на първите епизоди на остър цистит. Лечението на уроинфекциите задължително трябва да бъде последвано от микробиологичен контрол, с който да бъде потвърден успехът от терапията, защото в противен случай проблемът няма как да бъде излекуван трайно. С тези пациенти трябва да се проведе и обстоен разговор за това как да се предотврати ново заразяване.

Много важен елемент е диагностиката на инфекцията. „Микробиологията е наука, която от два века се използва в клиничната практика, но има съвременни методи, като PCR технологията, която ни дава още по-големи възможности за установяване на причинителите на уроинфекциите и тяхното правилно лечение”, коментира урологът.

Не бива да забравяме, че инфекциите на пикочо-половата система се развиват на фона и на други здравословни проблеми, които могат да доведат до усложнения, ако не се лекуват грамотно и навреме”, отговаря д-р Милушев на въпроса правилно ли е понятието „хроничен цистит” и можем ли да се излекуваме трайно от него.

Затова и вземането от аптеката на препарат с червена боровинка например се оказва, че всъщност ни помага само временно, като отлага проблема и води до усложнения. Такова „лечение” може да доведе до различни промени в стената на пикочния мехур и неврологични проблеми водещи до „свръхактивен пикочен мехур”. Това е сътояние, което нарушава социалната адаптация и пациентите подчиняват ежедневието си на трасиран от тоалетни маршрут.

Повечето инфекции биха могли да създадат проблем за забременяване и износване на плода. Кои са те, какво да правим, както и още важни подробности относно уроинфекциите може да гледате във видето!

Кой е днешният ни гост накратко:
Д-р Николай Милушев е от щастливците, които още от ранна детска възраст взема решение „какъв ще стане като порастне”. Завършва медицина (1989) в Медицинска академия в София и седем години по-късно взема специалност урология (1996). Основният си опит натрупва като ординатор в АГ комплекс на МБАЛ Перник (1989–1992), научен сътрудник ІІ ст. и практикуващ лекар в НМТБ „Цар Борис ІІІ” (1992–2006), завеждащ урологичното отделение в МБАЛ „Вита” (2006-2013).
В момента е ръководител на сектор „Урология“ в Сити клиник.
Областите, в които основно е насочил професионалното си развитие, са диагностика и лечение на: бъбречно-каменна болест, възпалителни и туморни заболявания на пикочно-половата система и андрология.
Член е на Българския лекарски съюз, на Българското урологично дружество и на Европейската урологична асоциация. Часто от следдипломните му квалицикации са: диагностичен и терапевтичен ултразвук в урологията (1996); семинология (1993); работа с йонизиращи лъчения (2008); имплантация на тъкани, (Виена, 2009); диагностичен и интервенционален ултразвук (2010); вапорезекция на доброкачествена хиперплазия на простатата с Тулиум лазер (Лондон, 2012).

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS