В света приблизително 425 милиона души страдат от захарен диабет, като се очаква през 2045 г. те да достигнат 630 млн. Най-много са болните на възраст между 40 и 59 години, като 2/3 от всички хора с диабет са в активна възраст - между 20 и 64 години. Над 1 милион деца по света са със захарен диабет тип 1.
Каква е статистиката за България, как да следим здравето си, кои са рисковите фактори - днес водещата на „Код здраве“ Радина Василева разговаря с д-р Ангел Маринчев и Майя Викторова. Д-р Маринчев е специалист "Вътрешни болести и ендокринология и болести на обмяната" с над 20 години клинична практика в специализирани клиники по ендокринология, а от две години – с амбулаторна практика. Майя Викторова е доброволец към Българска асоциация „Диабет“ от 2010 г. , а от октомври 2017 става неин председател.

Диабет тип 1 се характеризира с намалено, почти нулево производство на инсулин от панкреаса и представлява автоимунно заболяване. Лечението е с инсулинови помпи или многократни инсулинови апликации. Всички останали типове захарна болест, при които има достатъчно производство на инсулин, се класифицират като Тип 2. Лечението там е многообразно, тъй като и проявите и формите на болестта са строго индивидуални. „Напоследък хората се оплакват от хроничен стрес, от неправилни хранителни навици, недостатъчно време за физическа активност… всички тези неща пряко или косвено можем да ги отнесем към рисковите фактори, когато говорим за диабет тип 2“, посочва д-р Маринчев. "Има едно голямо "подмладяване" на захарен диабет тип 2", алармира ендокринологът.„Ако преди 15 години беше екзотика да поставим подобна диагноза на младеж на 20 години, то сега, в наши дни, това вече не е изненада“.

„За нашите хора с диабет е изключително недостатъчно обучението, което те получават в момента, в който бъдат диагностицирани, или когато драстично се промени терапията им. Няма система за последващо обучение или обучение през целия живот, а това е изключително важно и необходимо, защото много фактори се променят – състоянието, начинът на живот, самата терапия. За съжаление в много случаи има опасност от развитие и на някакви късни усложнения. Над 12 хил. души членуват в Българска асоциация „Диабет“, може да си представите колко би било трудно да се организират такива обучения на място. Ние можем да ги правим в големите градове, където събираме представители на тези сдружения и те по пътя надолу предават информацията, която получават от нас“, алармира г-жа Викторова.

Каква е ролята на наследствеността при развитието на диабет и за кой от двата типа близо 100% има генетична предразположеност, кога трябва да започнем с първите превантивни изследвания, както и по какъв начин да поддържаме здравето си, за да се предпазим – разберете във видеото.

Гардероб водеща: