Автор
Радина Василева

Код здраве: За най-честите проблеми със зачеването

Знаете ли, че 1 от 6 двойки в света има проблеми със зачеването? Днес в предаването „Код здраве” с водеща Радина Василева обръщаме внимание на проблема, който все още е тема табу за много хора, а именно – безплодието.

Дали от страх или от срам, хората все още трудно говорят по темата и когато мечтаната рожба така и не идва, мнозина предпочитат да се затворят в себе си и да се изолират. Така например едва половината от близо 270 000 блгари търсят помощ навреме. Гост по темата е д-р Мефтуне Шефкетова, която е репродуктивен специалист и ръководител на Центъра за асистирана репродукция към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Много от жените никога не се запитват с колко яйцеклетки се раждат и дали с течение на времето намаляват. Оказва се, че в началото те са между 1 и 6 млн, като достигат до около 350-400 хиляди броя в тинейджърска възраст. През целия съзнателен живот дамите отделят около 300-400 яйцеклетки. След една определена възраст, освен че броят им се понижава и не се изграждат зрели яйцеклетки, дори малкото, които се образуват, са с недостатъчно добър генетичен материал. При мъжете не е така, тъй като на всеки три месеца се образуват нови сперматозоиди.

„Често ми се случва жената сама да прекрачва прага на репродуктивния център, защото мисли, че проблемът е в нея. Статистиката, а и нашата практика показват обаче, че причините за безплодието са 50% при жената, 50% - при мъжа. Затова, мили мъже, не обвинявайте своите партньорки и не се страхувайте да посещавате лекар, защото когато имаме проблем в спермограмата, той е много лесно откриваем и ще знаем как да действаме”, призовава репродуктивният специалист от болница Токуда.

И допълва, че организмът е едно цяло и целият той има отношение към едно забременяване. Има редица външни фактори, както и заболявания в ранна детска възраст, които могат да предизвикат репродуктивни проблеми. Кои са те, какво да правим и още ценни съвети от д-р Шефкетова – вижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Мефтуне Шефкетова е акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина. Ръководител е на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Членува в ESHRE (Европейското общество по човешка репродукция и ембриология), като участва активно в ежегодните му срещи.

Д-р Шефкетова има дългогодишен опит в процедурите, спомагащи диагностицирането на инфертилитета при двойката - ултразвукова диагностика, хистеросалпингография, специализирани протоколи за стимулиране на яйчниците, пункция на фоликули, ембриотрансфер, както и в хирургични дейности като хистероскопия, лапароскопия.

В работата си през годините успешно прилага методи на лечение на репродуктивните проблеми като индукция на овулацията, интраутеринна инсеминация, стимулация за ин витро и ICSI оплождане. Д-р Шефкетова притежава сертификати за диагностични лапароскопии, медицинска педагогика и интерактивен GCP за опитни изследвания.