Автор
Радина Василева

Код здраве: За пътуванията и жегите по време на бременност

Днес в здравното предаване на woman.bg „Код здраве“ ще обърнем внимание на горещините, дискомфорта и рисковете, които крият те за бъдещите майки. Всяка жена знае, че по време на бременността трябва да избягва да е навън през най-горещите часове от деня и по възможност да си стои вкъщи. Само че лятото е именно сезонът, в който всеки иска да релаксира, да се разнообрази и да отиде на море, планина или някъде в чужбина. Как е най-удачно да се случи това – с автомобил или със самолет и до коя гестационна седмица е безопасно, както и по какъв начин бихме могли да намалим дискомфорта и болките в кръста и краката докато сме на път – отговорите на тези и още много други въпроси дава акушер-гинекологът и началник на Диагностично-консултативния блок в СБАЛАГ „Майчин дом“ д-р Иван Диков.



„От 11 до 15:30 ч. температурите навън вече са много високи, особено за бременните. Когато те са си вкъщи и ползват климатик е препоръчително той да не е пуснат на високи стойности и разликата между температурата навън и вътре да е не повече от 10-15 градуса“, съветва д-р Диков. И отбелязва, че жените, които чакат дете, имат по-голяма нужда от прием на вода – по 2-2.5 литра на ден. Тя обаче не трябва да е ледено студена, макар и всеки от нас по навик да прибягва именно до такъв тип напитки, когато иска да се поразхлади. „Студеното и газираното трябва да бъдат заменени от вода, умерено изстудена до 15-20 градуса“, категоричен е акушер-гинекологът. Друг подходящ метод за охлаждане, отново свързан с водата, е плуването, което помага и за цялостното добро физическо състояние на бъдещите майки. „Плуването е най-добрият спорт за тях“, категоричен е д-р Диков.

По отношение на летните пътувания и рисковете, които те крият за бременните дами, специалистът отбелязва: „Реално никъде няма ограничение до коя гестационна седмица се пътува със самолет. Авиокомпаниите, поради възможност за отключване на преждевременно раждане, са доста недобре настроени да превозват бременни с напреднала бременност и изискват сертификат, предоставен от наблюдаващия екип, който следи бременността. Но дали става дума за пътуване с кола или със самолет - на всеки час и половина – два бременните трябва да стават и да се разтъпкват по 15-тина минути“.

Разбира се, има и други важни препоръки и съвети за това как да процедираме по време на пътуване, за да бъде то комфортно. Кои са те, до коя гестационна седмица е безопасно да шофираме, както и да се излагаме ли на слънчева светлина по време на лятната почивка и как е най-добре да се снабдяват бъдещите майки с необходимото количество от 15 милиграма вит. D на ден д-р Диков обяснява във видеото:

Кой е днешният ни гост накратко:
Д-р Иван Диков е началник на Диагностично-консултативния блок в СБАЛАГ „Майчин дом“ и управител на Медицински център „Майчин дом“

Д-р Иван Диков е специалист акушер-гинеколог с над 30 години опит. Диагностицира, следи и води нормални и високорискови бременности, оказва акушерска помощ при преждевременно, нормално, патологично и оперативно раждане, извършва оперативно лечение на гинекологични заболявания, семейно планиране, репродуктивно и сексуално здраве.

Д-р Диков е избран в проучването на Дарик радио за Най-добрите лекари в България в областта на Акушерството и гинекологията. Началник на Диагностично-консултативния блок в СБАЛАГ „Майчин дом“ и управител на Медицински център „Майчин дом“.



Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в:
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS