Автор
Радина Василева

Код здраве: За рака на млечните жлези

Днес в „Код здраве” ще насочим вниманието си към месеца за борба с рака на гърдата – октомври. За целта водещата Радина Василева е поканила д-р Марселла Бонева, д.м. - специалист по Образна диагностика от УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед", с която подробно обсъждат кои са изследванията, които е препоръчително всяка жена да си прави.

Защото вече знаем, че ранното откриване на рака на гърдата може да спаси живот. И ако трябва да сме съвсем конкретни – той се лекува в 90% от случаите, когато е открит своевременно. Макар и да представлява само около 20% от всички заболявания на гърдата, на рака на млечните жлези днес обръщаме по-специално внимание, защото немалко жени усещат в един или друг етап от живота си промяна в тази област. Нормално е и да си зададат и въпроса „Имам ли рак”. Нито една дама не трябва да бъде в неведение за болестта и начините тя да бъде открита.

По отношение на рисковите фактори на първо място е възрастта. След 50-55-годишна възраст все повече жени чуват диагнозата „рак на гърдата”, но вече се наблюдава и т.нар. подмладяване на заболяването, което бива открито и при пациенти около 30-годишна възраст. Причината се крие най-вече в повишаването на профилактичните прегледи. Друг рисков фактор е наследствеността. Всяка жена, която има наследствена първа линия с доказано такова заболяване, може да си направи генетични изследвания, за да види дали носи тази мутация или не, независимо от възрастта си. С повишен риск са и хората, които имат роднини – както от страна на майката, така и от страна на бащата, които са заболявали от рак на гърдата и от рак на простатата. Плътната млечна жлеза също попада в рисковите фактори, защото откриването на малките лезии е много трудно. „Затова изследването на една жена трябва да бъде комплексно”, категорична е д-р Бонева.

Жената сама, опознавайки своето тяло, също може да установи, че нещо не е наред и да потърси лекарска помощ. Най-алармиращият симптом е напипването на бучка, но той е късен. Други късни симптоми са придърпване, болка, хлътване, деформация на самата гърда, изтичане на секрет или кръв. „Не всяка бучка обаче значи, че имаме рак. За да се разбере това е необходимо да се потърси помощ от специалист. Изследванията и резултатите обикновено отнемат общо ден – време, което всяка жена трябва да отдели за себе си”, призовава д-р Бонева.

Методите за оценка на млечните жлези са два вида - образни, които не са инвазивни и биопсични, при които хистологично се верифицира дали става дума за туморно ядро. Мамографията се приема за златен стандарт по отношение на скрининг и диагностика на рака на млечните жлези. Има множество похвати, които се прилагат индивидуално, в зависимост от възрастта, фамилната обремененост, вида на бюста, настояща или планирана бременност. Кои са те, колко често трябва да посещаваме лекар, както и още полезна информация ще откриете във видеото.

Кой е днешният ни гост накратко:


Д-р Бонева се дипломира като магистър - лекар в Медицински университет - София през 2008г. От 2009 до 2013г . е специализант в Клиниката по Образна диагностика на УМБАЛ "Александровска". От 2010г. до 2014г. е преподавател на студенти IV курс медицина, студенти – ерготерапевти, англоговорящи студенти IV курс медицина. Водила е обучение на специализанти по Образна диагностика. Има участия в лекционни основни курсове на специализанти по Образна диагностика и на студенти – рентгенови лаборанти. През 2014г. защитава докторантура на тема: „Нискодозова компютъртомографска урография“ към катедра по Образна диагностика на Медицински факултет - Медицински университет – София. Присъдена й е образователна и научна степен Доктор по Образна диагностика. Има спечелен ГРАНТ по програма Invest in the youth 2014 на Европейския конгрес по Рентгенология, Виена, Австрия 2014 г. За периода от 2012-2014г. има 24 научни публикации, 8 участия на конгреси и конференции в България, 13 участия на конгреси и конференции в чужбина и един изнесен доклад по покана на международни конференции.

Член е на БАР (Българска Асоциация по Радиология), ESR (European Society of Radiology), UEMS ( European Union of Medical Specialist – Radiology Section) и БЛС (Български лекарски съюз).
От април 2014г. до момента работи като лекар-ординатор в Отделение Образна Диагностика – Софиямед.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в

iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS