Автор
Радина Василева

Код здраве: Звездни актьори съветват младежите

Какво е общото между хората, които консумират алкохол? Че със сигурност ще им подейства. Едно и също количество влияе по различен начин на всеки, в зависимост от възрастта, пола, психическото и физическо му състояние. Около абитуриентските балове държавата, бизнесът и неправителственият сектор излязоха с призив – не шофирайте след употреба на алкохол като част от кампанията „Шофиране=отговорност“. Тя е насочена към учениците от 11 и 12 клас – хората, които скоро ще придобият документ за управление на МПС или са го направили съвсем скоро.

Нейни посланици са актьорите Ники Станоев, Александър Сано, Силвия Петкова и момчетата от стендъп групата „Нема к'во“ - Калин, Венсан и Жорони.

Този петък в „Код здраве“ Радина Василева разговаря с двама от тях – Ники Станоев и Георги Николов-Жорони.
„Ние се стараем по интересен начин да вкараме младите хора от 11 и 12 клас в различни ситуации – че са на дискотека, на домашно парти и други ежедневни сценарии, където се консумира алкохол. Провокираме ги с известна доза хумор и илюзия – това, което нашият илюзионист Венсан от „Нема к'во“ прави. Така те се забавляват, но в един момент трябва да вземат решение какво да направят след като са пили“, споделя Георги Николов – Жорони.

От началото на кампанията преди четири години са обхванати малко над 20 000 ученици в цялата страна. Специално за нея е създаден късометражният филм „Моментът никога не е само един“ с участието на Силвия Петкова, Александър Сано, Филипа Балдева...Освен това алкохолната компания, чиято е кампанията, е изработила специална комикс брошура, която развенчава част от митовете за бързо изтрезняване - вземането на студен душ, пиенето на кафе, физическите упражнения.

„Предполагам, че да си на 18 години днес е едно истинско приключение. Много е яко да си изряден, да си пич отвсякъде. Не карайте пили, защото безкрайно много хора ви обичат, имат нужда от вас и не биха желали животът им да премине без вашето присъствие. Когато качите някого в колата си, вие носите отговорност не само за своя, но и за неговия живот“, включи се в разговора в студиото чрез специално видео Силвия Петкова.

Двамата с Ники Станоев си партнират освен в „Шофиране=отговорност“ и в още един проект – Театър на бар стола. На 18 юни ще бъде представена пиесата “Някои се обичат цял живот” от Анна Николай, за която може да проверите тук.

На 21 юни пък момчетата от „Нема к'во“ ще гостуват в Монтана. Повече подробности може да откриете тук

Защо образователният модул отправя посланията си чрез изкуството, колко време е необходимо на организма, за да преработи едно малко уиски или друг твърд алкохол, както и малка бира или чаша вино – вижте във видеото.