Автор
Радина Василева

Нана Гладуиш: Сами сме отговорни за здравето си

Нашето здраве зависи от нас самите. Защото ако ние не се грижим за себе си, няма как да очакваме добри резултати. С този апел постави началото на специално събитие, посветено на Световния ден за борба с рака на яйчниците, популярната водеща и председател на Фондация „Една от 8“ Нана Гладуиш.

Всяка година тежката диагноза посрещат около 240 000 жени в света. През 2019 г. този ден протича под мотото „Всяка жена споделя силата“. А Нана е жена, която се е срещала очи в очи с рака – два пъти на гърдата, като при втория лекарите са отстранили и яйчниците й, заради генетична предразположеност. Тя отбеляза, че организацията й застава зад каузата, тъй като между рака на гърдата и рака на яйчниците има връзка. И бе категорична, че всяка жена с рак на гърдата е необходимо често да посещава гинеколога си и да се изследва за рак на яйчниците.

Именно той е шестият по честота карцином сред жените в Европа - континентът е с най-висок брой на нови случаи на т. нар. овариален карцином в света. Най-висока честота на заболяването се отчита сред източните и северните страни в Европа, а най-ниска - в южноевропейските.


У нас всяка година се диагностицират около 800 жени, като над половината от тях губят борбата със заболяването.

Причините за заболяването са основно три вида: начин на живот (затлъстяване, повишен прием на мазнини, тютюнопушене); фамилна обремененост (рак на гърдата, наличие на заболяването при майка или сестра, мутация в BRCA гените); хормонални (ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия).

По думите на д-р Росица Кръстева, специалист по медицинска онкология и председател на Клуб „Млад онколог“, ранните симптоми често липсват, поради което заболяването се диагностицира в напреднал стадий, когато шансовете за лечение са по-малко. В България в такъв етап на болестта се диагностицират 64% от жените.

Затова лекарите са категорични: профилактичните гинекологични прегледи поне веднъж в годината са задължителни, както и здравословен начин на живот. „Манията по здравословното хранене не помага, неслучайно сме създадени всеядни“, подчерта тя. И допълни, че една от причините за развитието на рак на яйчниците е генетична мутация, която се появява по време на клетъчната репродукция.


Проф. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина към Медицински университет-София, акцентира върху значението на генетичните изследвания за прогнозата и лечението при пациенти с рак на яйчниците, рак на гърдата и техните родственици. По думите ѝ между 50-75% от фамилните случаи на рак на яйчниците се дължат на мутации в BRCA гените.

Критерии за насочване за генетично изследване при фамилен рак на гърда и яйчници са: наличие на една или повече жени в рода, заболели преди 45 г. възраст; ранно начало на болестта преди 50 г. и фамилна история за други онкологични заболявания (простата, панкреас, меланом); фамилна история за заболяването по една линия в няколко поколения; пациентка с две независими онкологични заболявания.

Паралелно със семинара на специално обособена зона дамите, желаещи да подкрепят инициативата, бяха гримирани в цветовете, символизиращи борбата с рака на яйчниците – синьо-зелената и розова гама. Така десетки жени изразиха съпричастността си към борещите се със злокачественото заболяване.

Следващата седмица очаквайте специално интервю с Нана Гладуиш за Woman.bg в нашето ново здравно предаване „Код здраве“ с водеща Радина Василева.