Автор
Радина Василева

Очаквайте в „Код здраве”: За имуностимулаторите като профилактика на инфекции

Настъпи времето от годината, в което едни от най-търсените продукти по аптеките са носни кърпички, спрей за нос, сироп за болно гърло, медикаменти за понижаване на температурата. За разлика от миналата зима, когато на практика нямаше грипна вълна, а само Ковид-19, тази година обстановката се очаква да бъде доста по-сложна и неприятна.

В един от последните ни епизоди проф. Радка Аргирова сподели в студиото на Спортал, че тази година се очаква не просто грипна вълна, а страшна такава.

Няма как да не се запитаме какво можем да направим, така че да избегнем целия дискомфорт от едно евентуално заразяване с грип или с Ковид-19. Затова следващия епизод на „Код здраве” ще бъде посветен именно на съветите и триковете – както за големи, така и за малки, с които бихме могли да се предпазим. Тях ще ни сподели имунологът доц. д-р Снежина Михайлова Кандиларова, която през 2021 г. бе част от работната група на Експертния консултативен съвет към Министерство на здравеопазването за изготвяне на ръководство за диагностика и лечение на Ковид-19.



Предварително си позволяваме да ви загатнем малка част от нещата, които този петък ще разберете от епизода ни с нея.

"Разбира се, познатите мерки за предпазване и дезинфекция още работят както по отношение на Ковед-19, така и по отношение на другите вирусни инфекции, но няма нещо, което да ни осигури презастраховане, че няма да се заразим. Така например има шанс, водени от желанието си да сме здрави, да се предозираме с имуномодулатори и имуностимулатори под формата на хранителни добавки, които в никакъв случай не се водят напълно безопасни продукти, и оказват своето въздействие върху човешкия организъм. Това, което съветваме пациентите си, е да се вземат имуно-модулиращи препарати за период не по-дълъг от три месеца”.

Ако искаме да избегнем подобни нежелани реакции, то все пак има какво да направим, така че да се предпазваме. „На пазара се появиха т. нар. естествени бариерни средства – продукти, които служат като наша „втора маска”. Един от тях е препаратът Виру Протект, който физиологично създава бариера на лигавицата в устната кухина и ни предпазва по определени механизми от навлизане на вируса и срещата му с епителните ни клетки”.



Повече подробности за този уникален спрей за гърло, както и още ценни съвети от доц. Михайлова очаквайте този петък, само в „Код здраве”.

(в материала има продуктово позициониране)