Тъмните кръгове в областта около очите е широко разпространен козметичен проблем, който в една или друга степен засяга почти всички. Основните виновници за появата им са възрастовият фактор (с времето кожата губи еластичността си, а отокът се образува по-често) и наследствеността. Кръговете около очите могат да са следствие и на други, вторични причини – дехидратация, липсата на достатъчно сън, алергични реакции, хормонален дисбаланс, нездравословна диета, лоши навици. Въпреки че появата на бръчици и тъмни кръгове около очите обикновено е характерна за дамите в по-напреднала възраст, този проблем все по-често се наблюдава и при по-младите жени. Вижте 11 от най-ефективните средства за възвръщане и запазване свежия и младежки вид на кожата около очите:

1. Мийте с хладка вода

Миенето на очите с топла вода засилва ефекта на подпухналост и подчертава още повече тъмните кръгове. Ако кожата ви е толерантна към ниските температури, използвайте кубче лед, за да тонизирате лицето и областта около очите. В случай че кожата на лицето ви е зачервена и по нея има видими или спукани капилярчета, обвийте леда с прилепващо фолио.

2. Използвайте продукти на базата на масло

За да премахнете грима, използвайте продукти на базата на масло – те бързо разтварят очната линия, спиралата и сенките за очи, без да дразнят кожата.

3. Някои козметични продукти за околоочната зона може да причинят подпухване

Понякога козметиката против бръчки може да причини алергии. Ако имате дори и най-малкото съмнение, че то може да се дължи на нов крем или гел, използвайте го не повече от 4-5 дни и вижте дали няма да има разлика.

4. Използвайте крем за очи с ретинол (витамин А)

Ретинолът като съставка в козметичните продукти, подобрява производството на колаген и изглажда кожата. Всички препарати с витамин А и неговите производни увеличават кръвоснабдяването на тъканите, уплътняват ги и по този начин правят "по-тъмните зони" по-малко видими. Нанесете малко количество от продукта върху областта под очите с леки потупващи движения. Имайте предвид, че ретинолът не действа незабавно, понякога отнема от 10 до 12 седмици, за да има видими резултати.

5. Заложете на кофеинови продукти

Кофеиновите продукти успокояват кръвоносните съдове и помагат за отстраняването на излишната течност. За целта нанесете върху всеки един от клепачите по едно охладено чаено шасе от черен чай (съдържа кофеин и танини), предварително накиснато във вода, поставена във фризер за няколко минути).

6. Намалете алкохола и солените храни

И алкохолът, и солените храни задържат течности в тялото и водят до образуването на оток. Продуктите, които допринасят за отстраняването му, са диня, краставици, целина и магданоз. От друга страна, една от причините за тъмните кръгове под очите може да бъде дехидратация. Затова е по-добре да си набавяте достатъчно количество вода на ден (не по-малко от 1-1,5 литра).

7. Използвайте овлажняващ крем

Тъмните кръгове под очите може да са следствие на хиперпигментация, причинена от свръхдоза на слънчевите лъчи или на хормонални смущения. Използвайте овлажняващ крем за зоната около очите, но не го нанасяйте твърде близо до лигавицата на окото, тъй като тези продукти обикновено съдържат мощни активни съставки.

8. Лазерна терапия

Ако са необходими по-сериозни мерки за борба с кръговете под очите, можете да опитате лазерна терапия. Тази процедура разгражда мастните депозити под очите и изглажда кожата. Друга процедура за здрави, отпочинали очи е интензивната фототерапия. Тя се основава на активно въздействие върху проблемните области чрез импулси на филтрирана светлина с висока интензивност, в резултат на което мазнините се натрупват и кожата се заглажда.

9. Нормализирайте съня

За пълноценна почивка са необходими както поне осем часа нощен сън, така и правилната позиция на тялото по време на сън. Когато спите на една страна или по корем, силата на гравиацията привлича течност под очите и това образува тъмни кръгове. Опитайте се да се научите да спите на гръб. Друг начин да подобрите качеството на съня си е да вземете допълнителна възглавница, за да повдигнете главата и да осигурите изтичането на течности от лицето.

10. Питателна храна и балансирано хранене

Увеличете консумацията на пресни плодове, кисело мляко и други млечни продукти, на кълнове, зърнени храни, както и на храни с високо съдържание на растителни протеини (леща, боб, грах, киноа, кафяв ориз, цвекло, овесени ядки).

11. Движение и дихателни упражнения

Практикуването на една или повече спортни дисциплини единствено може да окаже благотворен ефект върху жизнените процеси на целия организъм. Йогата и дихателните упражнения пък най-малкото подпомагат добрата циркулация на кръвта, регулират кръвното налягане, гонят стреса и напрежението от духа и тялото. А доброто здраве рефлектира и върху външния вид и състоянието на кожата.

Четете още: Как да нанасяме спиралата правилно