Автор
Woman.bg

19-годишна миска едва не умря заради меланом от маникюр

Каролина Яско е на 19 години, когато печели титлата „Мис Илинойс“ през 2018 г. Преди съдбата да я възнагради с първата ѝ голяма реализирана мечта, младото момиче се сблъсква с най-голямото предизвикателство в живота си до този момент. Година преди конкурса крехката Каролина получава стряскащата диагноза меланом, злокачествен тумор на кожата.

Докато била на посещение при маникюристка, тогава 18-годишната Яско забелязала странна черна вертикална линия на палеца на дясната си ръка.

View post on Instagram
 

Трябвало да премахне стария слой от акрил, след което отново да остави ноктите ѝ да порастат. "Започнах да оставям ноктите си да растат, когато бях в горните класове на гимназията. Поне веднъж или два пъти месечно посещавах салона за маникюри", спомня си тя.

За да предотвратят разпространението на метастазите, лекарите първоначално решили да ампутират пръста ѝ. След като размислили обаче, премахнали само нокътя на момичето заедно с матрицата - мястото на образуване на нокътната пластина, за да видят какъв резултат ще даде въпросната интервенция. За щастие Каролина имала късмет.

Операцията дала добри резултати и меланомът бил окончателно отстранен.

Онколозите обяснили на Каролина, че вероятността от образуване на меланом е равносилна на степента от генетична предразположеност.

Те обаче били категорични, че ултравиолетовото излъчване, използвано в салоните за маникюр, може да увеличи до голяма степен риска от меланом.

"Сега нямам нокът на големия пръст и никога няма да имам. Но съм благодарна на лекарите за това, което направиха, защото всичко можеше да свърши много по-зле", казва Каролина Яско.

Скоро след операцията Каролина се притеснявала да се появява на публично място с обезобразения си пръст, като непрекъснато го обвивала в лепенки. Това обаче не било всичко.

Девойката се тормозела и от факта, че имала белези и по други части на тялото. Хирурзите два пъти взели кожа от областта на слабините, за да я поставят върху липсващите кожни участъци от палеца.

Малко парченце тъкан било взето и от гърдите ѝ. Като предпазна мярка хирурзите отстранили и няколко подозрителни петна по гърба и ръката на Каролина.

Решението да се бори за короната на „Мис Илинойс“ не било никак лесно, но въпреки страховете си, тя се престрашила и се записала за участие. Изборът, който направила, се оказал правилният!

Успехът, който ѝ донесъл конкурсът, променил отношението ѝ към себе си и света, вдъхвайки ѝ повече самоувереност, кураж и самочувствие.

View post on Instagram
 

"Веднага щом се почувствах комфортно в ролята на „Мис Илинойс“, осъзнах, че ми е дадена уникална възможност. Започнах да се интересувам живо от проблема, наречен меланом, и да разпространявам информация започнах да разпространявам информация за меланома и опасностите от ултравиолетовото излъчване", разказва красавицата.

Победата помогнала на Каролина да осъзнае и още нещо – Да вдъхваш кураж и да се превърнеш в пример за подражание на много жени е нещо изключително значимо, което осмисля живота ти и те кара да се чувстваш горд от постъпката си. Защото, независимо от това какви физически увреждания или психични травми има една жена, тя никога не трябва да се отказва от мечтите си!

View post on Instagram
 

Четете още: Маникюрът може да предизвика рак на кожата