Автор
Ива Петрова

3 домашни маски, които помагат при суха и изтощена коса

Вие сте изморени от стреса и постоянното седене вкъщи? Вероятно косата ви също! Не забравяйте, че макар и да сте под домашна карантина, можете да продължите да се грижите за косата си и дори това е прекрасен шанс да ѝ направите някоя-друга възстановителна процедура. Днес ще предложим 3 невероятни маски за дамите със суха и изтощена коса, които могат безпроблемно да приготвят вкъщи. И не забравяйте: Ключът за здрава и еластична коса се крие в редовното овлажняване. Добре хидратираната коса е мека и изглежда зашеметяващо.

Маска с мляко и мед

Тази домашна маска е невероятна, а честото ѝ прилагане ще помогне на сухата и увредена коса да се възстанови. Млякото е пълно с мазнини, които ще направят гривата ви мека и гъвкава, както и млечна киселина, която ще спомогне да се изчистят старите и мъртви клетки на скалпа. Косата реагира изключително добре на маската с мляко и мед– възстановява се бързо и си набавя необходимите витамини, изгубени при продължително третиране с преса, маша или сешоар.

Медът от своя страна има свойството на природен балсам. Благодарение на него сухата, чуплива и изтощена коса се хидратира и връща блясъка си.


Съставки:
1 чаена лъжичка мед
1 чаша пълномаслено прясно мляко


Начин на приготвяне:
Затоплете леко млякото и прибавете меда. Сместа се разбърква добре, втрива се в скалпа и се разнася по дължината на косата: от корените към краищата. Завийте косата за 15-20 минути и изплакнете с хладка вода. Измийте с шампоан.

Маска с авокадо и кокосово мляко

Забъркана с богато на мазнини авокадо и кокосово мляко, овлажняващо косъма, тази маска ще придаде нов живот на сухата ви и изтощена коса. Мазнините, които се съдържат в авокадото, покриват плътно косата и образуват естествена защитна бариера, поддържайки прическата добре овлажнена, мека и гъвкава. Авокадото има високо съдържание на протеини (то съдържа повече протеин от всички останали плодове), които правят косата ви силна и жизнена.

Кокосовото мляко съдържа мастни киселини, които не само съживяват косъма, но и задържат полезните съставки във вътрешността му.


Съставки:

½ чаена чаша кокосово мляко
1 зряло авокадо
1 чаена лъжичка зехтин
1 чаена лъжичка мед


Начин на приготвяне:

Намачкайте добре авокадото, а след това добавете кокосовото мляко, зехтина и меда. Бъркайте до получаването на гладка смес. Нанесете на цялата коса и изчакайте 15 минути. Измийте косата добре.

Маска с банан и прясно мляко


Бананът е много полезен не само за кожата на лицето, но и за косата. Калият, естествените масла и витамините в банана ще омекотят косата и ще запазят естествената еластичност на косъма, предотвратявайки разцепването и накъсването на краищата му. А ето и благотворното действие на витамините върху косата ви. Витамин А, който се съдържа в бананите, подсилва фоликулите на косата и я подхранва. Витамин Е допринася за цялостното оздравяване на косата и скалпа. Витамин С регулира омазняването.


Съставки:

1 узрял банан
Пълномаслено мляко, достатъчно за разреждане на бананите
1 чаена лъжичка бадемово масло
1 чаена лъжичка мед

Начин на приготвяне:

Сложете обеления банан в блендер, заедно с останалите съставки. Разбийте за няколко секунди, докато получите кремообразна смес.
Нанесете като маска върху суха коса, като правите леки масажи на скалпа в продължение на няколко минути. Разнесете маската по цялата коса. Сложете си шапка за баня и изчакайте 30- 40 минути. Изплакнете с хладка вода.

Четете още: Властите в Малайзия наредиха: Жени, гримирайте се и не се заяждайте с мъжете си, докато трае карантината