Едва ли има дама, която от личен опит да не се е убедила, че косата винаги се нуждае от допълнителни грижи. Това обаче далеч не означава, че трябва да притичате до аптеката или някоя дрогерия и да пилеете средства за купуването на скъпа козметика.

Всичко, от което се нуждаете, за да бъде гривата ви в топформа, може да намерите в хладилника си или по кухненските шкафове у дома, които вярваме, че в момента са много добре заредени. Причината е, че най-добрите маски за коса са тези от натурални съставки.

Убедете се сами, като тествате тези три изпитани маски от естествени продукти. Споделяме ви, че първата от тях е любимата на топмодела Миранда Кер.

Маска за блясък

Необходими продукти:

2 супени лъжици кокосово масло

1 супена лъжица ябълков оцет

Кокосовото масло хидратира косъма в дълбочина. Освен това то помага и за успокояване на раздразнения скалп. Нанесено в корените, ще облекчи сърбежа и дразненето, а Омега-3 мастните киселини ще възстановят липидния слой на скалпа и ще прочистят клетките от токсини.

Оцетът пък ще придаде блясък на косъма и ще го заздрави.



Начин на приготвяне и нанасяне:

Всички съставки трябва добре да се смесят и полученият крем да се нанесе по дължината на измита с шампоан коса. Гривата трябва да е все още мокра, а маската да се остави да подейства поне пет минути.

След това косата се измива и по желание може да се използва балсам.

Маска за хидратация

Необходими съставки:

1 презрял банан

1 супена лъжица зехтин

1 супена лъжица мед

Съдържанието на зехтин в маската я превръща в естествен балсам за косата и в чудодейно средство за подхранване на косъма в дълбочина. Бананите, които са богати на калий и витамин А, помагат за намаляване на щетите по косъма в резултат на жаркото слънце и укрепват космените фоликули. Медът също е мощно средство за възстановяване на косъма и най-вече на неговата здравина.

Начин на приготвяне и нанасяне:

Сложете всички продукти в блендър и ги смесете до получаването на гъста и хомогенна смес. Нанесете маската на мокра коса, след което я оставете да подейства 10-15 минути. Изплакнете я и измийте косата добре.



Маска за мека и бляскава коса

Необходими продукти:

1 яйце, разбито

¼ чаша пълномаслено прясно мляко

2 супени лъжици кокосово масло, разтопено

Яйцата са богати на протеин, а той помага за подхранването на косъма. Затова, ако искате да се радвате на красиво изглеждаща грива, ви съветваме да включите яйцата не само в хранителното си меню, но и да ги използвате като средство за разкрасяване.

Яйцата съдържат и мастни киселини, поради което маска за коса с тях ще придаде на косата ви пленителен блясък.

Млякото и кокосовото масло пък са естествен хидрататор и освен това значително омекотяват косъма.



Начин на приготвяне и нанасяне:

Изброените съставки се разбъркват добре, след което сместа се нанася прецизно. За да бъде максимално ефективна, съветваме ви, след като нанесете сместа върху косата си, да я покриете с кърпа и леко да я затоплите с помощта на сешоар. Това ще отвори космените фоликули и ще помогне на продуктите да проникнат в дълбочина.

Оставете я да подейства 20 минути, след което измийте косата с шампоан.

Четете още: 4 грешки при миенето на лицето