Студеното пепеляво-русо или топлото медено-русо в косите винаги добавя щипка ефектност във външния вид. Но как да се грижим за тъй красивите си светли кичури? Независимо дали сте естествена, или изрусена блондинка, косата ви има нужда от специални грижи, допълнително овлажняване и защита.

Както знаете, красотата иска жертви. Не е нужно обаче да жертвате косата си! Спазвайте три прости правила, за да се радвате на разкошен „блонд“-оттенък без неприятни последици. Консултирахме се с експерт-стилист, за да уточним какво изисква русата коса.

Да бъдеш блондинка не означава просто да имаш руса коса, това е по-скоро начин на живот. Малък е процентът хора по света, които имат естествено руса коса. Останалите са изрусени. Всичко е много просто – за да имате светла коса в отлично състояние, трябва да се грижите редовно и качествено за нея. Русото е много „раним“ цвят и като всеки друг стои най-добре на здрава коса.



Правило 1 – не забравяйте тонирането

Наложете си правилото да тонирате косата поне веднъж месечно, за да поддържате нужния цвят. Не се плашете, това не е вредно. Съвременните оцветители са безопасни за косата и не само ще й придадат наситен и ярък оттенък, но и ще направят кичурите по-меки и „живи“. Ползвайте тониращи бои с кисела среда и ниско ниво на рН, включващи подхранващи компоненти. Изрусената коса често започва да изглежда „куха и суха“, а с подходящо средство ще можете да я пигментирате деликатно и да неутрализирате неприятния жълтеникав оттенък.



Правило 2 – никакви преси и маши!

Избягвайте стайлинг-уредите, които нагряват косата. Те буквално „изпаряват“ пигмента и разрушават косъма, в резултат на което цветът губи яркостта си. Ако не можете да се откажете от пресите и машите – ползвайте поне средства за термична защита на косата. Подобни спрейове и балсами ще предпазят косъма от увреждане и ще придадат на косата сияние и блясък.



Правило 3 – чек-лист за състава

Вашите средства за коса задължително трябва да бъдат овлажняващи. Гледайте в състава им да има липиди и протеини, които да укрепват косата. Обърнете внимание на киселинността – препоръчителната комбинация е кисела среда + ниско ниво на рН. Шампоан, балсам, маска за коса, серуми, неизискващи измиване и масла – това е необходимият минимум в арсенала на всяка блондинка.

Четете още: 8 звезди и техните бюти триковe за красота