4-те древни тайни за красива и здрава коса на японките

Питали ли сте се какво правят японките с косите си, за да изглеждат те винаги така лъскави, сияйни и красиви? Истината е, че на косата си японските жени гледат като на най-съвършеното женско украшение, затова отношението им към нея и грижите, които полагат за блясъка и здравината на косите си, е на изключително ниво.

Храна

Изразът „Ние сме това, което ядем“ е измислен с причина. В основата на ежедневната диета на азиатските жени са морските дарове. Те са богати на полезни протеини, необходими за структурата и здравината на косата. Друга важна съставка в ежедневното меню на японките е рибата, известна с високото си съдържание на незаменимите омега 3-мастни киселини. Тези елементи са отговорни за нормализирането на липидния слой на косата и намаляват възпалението и дразненето на скалпа, като по този начин подобряват растежа на косата и предотвратяват косопада. Хранителния си режим японките допълват още със соя, водорасли, зеленчуци, богати на фибри, плодове и редовна консумация на зелен чай. Целият този букет от антиоксиданти подхранва косата отвътре, придава ѝ допълнителна здравина и блясък, укрепва структурата и поддържа здрав косъма. В Япония хранителните добавки под формата на колаген и биомодулатори също са много популярни, както и плацентарните препарати (инжекции и лосиони). Те задържат влагата в косата и възстановяват естествения ѝ блясък.

Ако проблемите с косата са станали по-сериозни, тогава диетата трябва да бъде допълнена с лекарствени средства, които активират микроциркулацията и имат активни лекарствени компоненти. В Япония тези продукти обикновено се предлагат под формата на тоници и лечебни шампоани. За засилване на блясъка и здравината на косата помага и приемът на микроелементи като цинк, селен, магнезий и калций.

Козметика

Япония e страна, която винаги е била свързвана с иновациите, включително в медицината и козметологията. Там има много строги изисквания по отношение на козметиката за коса. Ето защо почти всяка азиатска марка може да се похвали с естествения си състав и липсата на вредни сулфати. Всеки, който е използвал шампоани без сулфат обаче, знае, че той не измива добре косата. За да разрешат този проблем, японците са измислили още един полезен атрибут в помощ на здравата коса - масажна гумена четка, която помага на шампоана да се "размаже" добре по цялата област на главата. Масажирането на главата с нея допълнително стимулира кръвообращението, което активира растежа на косата.

Също така повечето японски продукти за коса съдържат т.нар. сквалан – животинска мазнина. По състав е подобен на хидролипидната мантия на кожата, поради което балсами и маски със сквалан са изключително полезни в случай на липса на собствени липиди. Друга популярна съставка в азиатската козметика е аргановото масло. То поправя повредените структури, като запечатва кутикулата на косъма. Аргановото масло е отлично средство за боядисвана, суха и чуплива коса, често изложена на топлинно въздействие.

Традиции

Японците са известни консерватори. В продължение на няколко века, от поколение на поколение, те предават прекрасния обичай, свързан с грижата за косата, с помощта на масло от цветя на камелия. То съдържа протеини и олеинова киселина, които проникват в структурата на косъма, изглаждат и придават обем. Ето защо косата на японките е толкова копринена и отразява ярко светлината. Струва си да се използва този трик: загрейте една чаена лъжичка масло от камелия и нанесете върху краищата на косата по цялата дължина, с изключение на скалпа, масажирайте, оставете за 20-25 минути, след това изплакнете с шампоан. Също така, за да излекуват уморената и суха коса, японките приготвят запарка от хибискус, зелен чай и ябълков оцет. Такъв великолепен коктейл регулира съдържанието на мазнини и метаболитните процеси, овлажнява косъма и задържа влагата в него.

Здравословен сън

От голямо значение за добрия вид на косата е и пълноценният сън, който не трябва да е по-малко от 7-8 часа. По време на сън японките използват и специални възглавници с копринени калъфки. Те позволяват на косата лесно да се плъзгат по плата, предпазвайки я от заплитане и разрошване. Освен това японските момичета често слагат във възглавниците си ароматни сухи растения - лавандула или мента. Те осигуряват здрав сън, а добрата почивка е гаранция за здраве и бодър външен вид сутрин.

Четете още: Как японките ваят фигура