Автор
Ива Петрова

6 средства от аптеката, които ще ви разкрасят

Козметичната индустрия се развива с всеки изминал ден и ни предлага нови и нови средства. Но понякога решението на проблемите са много по-лесни и по-евтини. Предлагаме ви няколко изпитани средства, с които да се справите бързо и ефективно с проблемите.

Хума

На пазара има огромно количество почистващи маски за лице, които не само отстраняват замърсяванията, но и стесняват порите и нормализират дейността на мастните жлези. В състава на повечето от тях има хума, която в аптеката струва жълти стотинки. Използва се много просто – вземете две супени лъжици хума, разбъркайте ги с малко чиста вода и готово! Тази маска има и подмладяващ ефект.



Салицилова киселина

В борбата с акнето момичетата използват куп козметични средства, които не винаги работят. Според експерти е полезно точково да се нанася салицилова киселина, която има антибактериално и противовъзпалително действие.

Това средство обеззаразява и подсушава единични пъпки, но не може да се ползва за нанасяне на цялото лице. Спиртът в състава му и 2-та процента киселина могат да изсушат прекомерно кожата, да нарушат липидния ѝ слой и да влошат общото ѝ състояние.



Пантенол

Мнозина използват това средство при изгаряния или за лечение на порязвания. Някои жени обаче прилагат пантенол като овлажняващо средство в крайни случаи, когато кожата е много суха. Този продукт обаче не може да се ползва често, защото запушва порите (особено при мазна кожа) и може да причини появата на акне.

Млечна киселина

За да ексфолирате мъртвите клетки на кожата, трябва да ползвате скраб два пъти седмично или да си правите домашен пилинг с млечна киселина. Това не само ще почисти, но и ще подмлади кожата ви. За целта обаче средството трябва да е с нисък процент киселина или да го разредите. Млечната киселина, предлагана по аптеките, е силно концентрирана, а нейното рН не отговаря на рН на кожата. Затова тя може да причини изгаряния и да раздразни кожата.



Масло от репей

Когато косата ви започне да изтънява, да капе и да цъфти, сигурно си купувате маски за коса, които да я укрепнат. Ако обаче искате да си спестите излишни разходи, можете да купите от аптеката едно средство, изпитано от нашите баби – масло от репей. В състава му има витамини А, Е, С и В, както и желязо, цинк, хром и мед. Благодарение на това косата бързо се възстановява и изглежда по-здрава. При използване на масло от репей косъмът се покрива с тънка защитна ципа, която го предпазва от изсушаване и увреждане.

Можете да нанасяте маслото не само на върховете на косата, но и по цялата ѝ дължина и дори в корените. За да бъде продуктът най-ефективен, трябва да го загреете леко преди нанасяне. После си увийте главата с дебела кърпа и изчакайте 20 минути.



Екстракт от женско биле

Този сладък сироп е известен с лечебните си свойства при болки в гърлото. В народната медицина обаче жените го използват срещу пигментни петна, лунички и обриви. Можете да ползвате както готова настойка от аптеката, така и домашно направена. Рецептата е следната – 1 супена лъжица сушен корен от женско биле се залива с вряла вода и се оставя да престои. Почиствайте лицето си с готовата отвара по два пъти на ден.