Много световно признати красавици, оставили своята следа в историята, са били от бедни семейства и като малки са тичали по полята боси или по джапанки. Тежкият селски бит обаче не е успял да съсипе красотата им – за което можем да благодарим на здравословната храна от градината и на народните „бабини“ рецепти за хубост. Всичко, което се иска за красотата ни, се намира лесно, ако не забравяме тези стари и мъдри съвети.

Сурово тесто

Ще ви трябва най-обикновено хлебно тесто. Тайната на освежаващия и подмладяващ ефект се крие в маята. Това е стар и изпитан козметичен похват – микроорганизмите от маята имат способността да възстановяват проблемната кожа, склонна към гнойно акне, и да подмладяват остаряващата кожа.

Маските с мая свиват порите и стимулират производството на колаген. Затова са подходящи на всякаква възраст и за всички типове кожа.

За забележим ефект козметиците препоръчват триседмичен курс с маски за лице с мая.

Преди да приложите маската, трябва да почистите добре кожата и да си направите топъл компрес с отвара от билки. После подсушете лицето си и разпределете върху него парченца хлебно тесто. Оставете ги за 20 минути, после ги махнете и изплакнете със смес от вода и малко лимонов сок.

За подобряване на цвета на лицето можете да ползвате ръжен хляб. Високото съдържание на витамини от групите В и РР в ръжения хляб спомага за тонизиране на повяхналата кожа и за дълбоко почистване на мазна кожа с широки пори. Просто си направете маска с размекнат във вода ръжен хляб – към сместа можете да добавите щипка йодирана сол и малко авокадо.

Кисело зеле

Още един козметичен хит, дошъл от селската трапеза. Впрочем, на маската за лице от кисело зеле й викат и „парижанска“.

Съвременните диетолози често говорят за ползата от киселото зеле. Споменават го и като детокс-ястие. Зелето съдържа огромно количество витамини и минерали, а полезните му свойства се умножават при естественото окисляване с млечнокисели бактерии. Киселото зеле нормализира обмена на мазнините в тялото, обогатява чревния тракт с полезни бактерии и понижава холестерина в кръвта.

Маската от кисело зеле е ефективна при мазна и проблемна кожа.

Прави се лесно – на лицето се полага кисело зеле, остава там 20 минути, след което се сваля и кожата се измива. Ще усетите леко парене, но това е нормално. За гъстота и допълнителен ефект можете да добавите в сместа яйчен белтък и 1-2 супени лъжици овесено брашно.

Варен картоф

Картофите съдържат нишесте, което има свойството да подхранва кожата, да я прави по-мека и нежна.

Ако си направите маска от топъл варен картоф, мляко и овесено брашно, ефектът ще е още по-силен. Картофените маски за лице се комбинират чудесно с всякакви мазнини – сметана, натурално олио и др.

В разгара на сезона можете да си правите маски от млади сурови картофи. Настържете ги и добавете настъргана краставица. За около 20 минути тази маска ще направи кожата ви кадифена, матова и свежа. Освен това маската от суров картоф е чудесно средство за профилактика срещу бръчки и повишава тонуса на кожата.

Рибено масло

С варените картофи, ръжения хляб и киселото зеле с удоволствие бихме си хапнали и риба… Мазните морски риби също са източник на младост, тъй като съдържат полиненаситени мастни киселини и витамини А и D.

Може би някога е имало народни рецепти за хубост с прилагане на месо и хайвер от морска риба. Днешно време обаче ще ползваме рибено масло. То се продава на капсули и шишенца във всяка една аптека – и можете да си правите маски с него всеки ден, ако поискате.

За мазна и склонна към акне кожа смесете рибеното масло с яйчен белтък и лимонов сок.

За подхранване на суха кожа смесете рибеното масло със сметана и мед.

За повяхнала кожа си направете маска от суров картоф, рибено масло и мед.

Тези маски не е препоръчително да стоят на лицето ви повече от 30 минути!

Тиква

Оранжева, ярка, слънчева и пълна с уникална комбинация от витамини! Витамин А, сяра, цинк, фосфор, калций – тиквата е истинска находка за кожата.

Вземете малко узряла тиква (без кората), сварете я до омекване, размачкайте я и я смесете с лъжица мед. Можете да добавите и лъжица сметана. Ще се изненадате колко гладка и нежна ще стане кожата ви след тази маска. Тя е подходяща за мазна кожа и за превенция на подпухналост на лицето.

Черна ряпа

Баба ви давала ли ви е сироп от черна ряпа при кашлица? Този прост зеленчук се смята за естествен имуностимулант и антибиотик. Ценните аминокиселини, ферменти и фитонциди, съдържащи се в черната ряпа, ще съживят и тонизират кожата ви. Маските от ряпа имат и избелващ ефект.

Смесете сок от черна ряпа с минерална вода в съотношение 1:4, добавете няколко капки масло от чаено дърво. Ще получите чудесен натурален лосион за мазна кожа и акне.

За избелващ пилинг можете да ползвате сок от черна ряпа, смесен с няколко размачкани ягоди.

Фасул

В страните, където се яде много фасул, отдавна са открили полезните свойства на този зеленчук. Предлагаме ви една маска за лице по старинна испанска рецепта, за да направите уморената кожа свежа и стегната.

Сварете стар боб до омекване, смелете го топъл, смесете го с лимонов сок и зехтин. Нанесете сместа на почистеното си лице и оставете маската да действа 20 минути. След измиване подсушете и намажете с крем.

Можете да ползвате и нахут, който се слави с подмладяващите си свойства. В Индия например брашното от нахут се прилага и като скраб, и като сапун, и като шампоан.