Автор
Woman.bg

9 често срещани грешки при боядисване на коса

За да отговаря цветът на косата на вашите очаквания, трябва да спазвате няколко прости правила при боядисване.

1. Боята трябва да е съобразена с изходния цвят на косата. Една опаковка боя няма да е достатъчна, за да се превърнете изведнъж от брюнетка в блондинка. Радикална промяна на цвета може да се постигне само след обезцветяване, което е сложна и опасна за косата манипулация и затова е добре да се прави от професионален фризьор. "Домашните" бои могат да променят цвета на косата само с един-два тона към по-светло или по-тъмно.

2. Подстрижете нацепените връхчета. Само така ще можете да разчитате на еднороден цвят. В противен случай изсушените нацепени връхчета ще попият повече пигмент и ще станат много по-ярки от корените на косата. Същото може да се случи и при много изтощена и изсушена коса, например пострадала от обезцветяване. Затова преди следващото боядисване трябва да се погрижите за нея с курс подхранващи маски с витамин В5 или масло от шеа.

3. Защитете кожата от боята. Дори и най-старателните дами се сблъскват с покапване на боята по кожата, в резултат на което остават неприятни петна. За да не попива боята в кожата, намажете с дебел слой мазен крем или вазелин проблемните зони - контура на челото, шията и кожата зад ушите.

4. Непременно си направете тест за алергия. Това важи най-вече при изпробване на нова марка боя за коса. Ако обаче по принцип сте склонни към алергии, добре е да тествате и известните марки. За целта нанесете малко от боята на сгъвката на лакътя или зад ухото си и следете за поява на зачервяване, сърбеж или обриви.

5. Не ползвайте една и съща боя за косата си, веждите си и миглите. Дори ако цветът е идеален и за веждите ви, може да получите алергия. Боята за коса, дори ако не съдържа амоняк, е по-груба по състав от оцветяващите средства за вежди и мигли. Освен това пигментира много по-силно кожата. Зоната около очите пък е много чувствителна към груби субстанции и обикновено реагира със зачервяване, раздразнение и оток.

6. Не ползвайте балсам в деня, в който ще се боядисвате. Той затваря люспите на косъма и затруднява проникването на пигмента в него, в резултат на което цветът става по-блед. Относно миенето на косата фризьорите смятат, че то трябва да се прави в деня преди боядисването. Естествената мазнина от мастните жлези по скалпа ще защити косата ви от изсушаване. Преди боядисване избягвайте да нанасяте на косата средства за оформяне на прическата. Химическите компоненти на различните лакове, пяни и други продукти могат да блокират действието на боята. Освен това слепват косата, което затруднява равномерното боядисване.

7. Не ползвайте шампоан против пърхот. Това е проблем, който е добре да решите преди да си смените цвета на косата. Съдържащият се в много шампоани против пърхот цинк отмива боята от косъма, затова само седмица-две след боядисването зветът ще избелее. Ако много искате да се боядисате по време на лечение от пърхот, ползвайте временни балсами-оцветители, които се измиват сами за няколко дни.

8. Не оставяйте боята да действа по-дълго, отколкото е посочено в упътването към нея. Понякога 5 минути в повече са достатъчни, за да ви съсипят косата, особено ако боята съдържа амоняк. Отлагането на измиването най-вероятно ще доведе до неприятни ефекти. При това стилистите не препоръчват да се пребоядисвате пак скоро, защото боята уврежда косата. Ще трябва да вземете козметични мерки - например неестественият оранжев оттенък може да се отстрани с шампоан-оцветител със син пигмент, а червеният оттенък - със зелени пигменти.

9. Ако се боядисвате с индиго, непременно го смесете с къна, иначе косата ви ще стане зелена. Ако направите всичко правилно, косата ви ще придобие благороден кестеняв оттенък и видим блясък.