Антисемитски скандал опорочи избора на 'Мис Франция' (Снимки и Видео)

Стотното издание на френския конкурс за красота бе помрачено от антисемитски постове в туитър, съдържащи езика на омразата по адрес на първата подгласничка. Грозните изблици от страна на антисемитско настроени потребители на мрежата предизвикаха възмущение сред политиците.

На церемонията, която бе проведена без публика и предавана по телевизията в събота, за "Мис Франция" бе избрана Амандин Пети - студентка на 23 години. Второ място спечели Април Бенаюм - Мис Прованс. Думите ѝ, че баща ѝ е от Израел обаче предизвикаха неочаквано бурна вълна от антисемитски коментари в социалните мрежи.

View post on Instagram
 


Грозната и враждебна реакция шокира и предизвика възмущение сред френските политици. "Подобни "думи на омраза" и "антисемитизъм" се наказват от закона и интернет платформите трябва да имат средства да реагират на нарежданията на властите", заяви Тиери Брьотон, еврокомисар за вътрешния пазар.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен пък сподели, че е "силно шокиран" и увери, че полицията и жандармерията са мобилизирани. Делегираният министър за гражданството Марлен Шиапа каза, че ще отнесе въпроса към прокуратурата на базата на предвиденото в Наказателния кодекс.

View post on Instagram
 


Министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети също отговори на антисемитските изказвания, като написа в Туитър, че съдът ще "отвори широко очите" на излелите антисемитската си омраза по време на конкурса, "който кара жените да мечтаят".

"Трябва да се мобилизираме това да спре. Не искам да провокирам когото и да било. Франция е космополитна държава и участничките в конкурса за красота са с различен произход, с различна култура, от различни райони. Това е красивото на този конкурс", каза хубавата Април Бенаюм пред ежедневника "Прованс".

View post on Instagram
 


На нападките срещу Април безразлична не остана и новата "Мис Франция". Тя изрази подкрепата си към нея, заявявайки в интервю, че подобни думи са "много разочароващи" и "не на място".

Антисемитските нападки срещу Бенаюм бяха решително осъдени и от организаторите на церемонията, телевизията, излъчваща конкурса, и продуцентската компания "Ендемол".

View post on Instagram
 


Френският конкурс за красота, който е сред първите в света, е учреден през 1920 г. Под името "Мис Франция" обаче той фигурира от 1928 г. насам.

Четете още: Новата Мис Америка учи за радиожурналист и е дъщеря на затворник (снимки)

________

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук.