Аюрведа е древен подход към здравето, който акцентира върху баланса на физическото и духовното като ключ към дълголетие и красота – от главата до краката.

Развита в Индия и практикувана там от векове, тази холистическа традиция разкрива, че лосионите и кремовете не са единствените фактори, които въздействат за красотата на кожата. На староанглийски думата за здраве е "холи" – “цял”, а традицията, която разглежда човека като органична цялост, се нарича холистика. Тялото и духът са свързани, така че всичко в начина ви на живот – от отношенията ви до това, как се справяте със стреса, има влияние върху кожата. Прочетете какви са принципите на Аюрведа, които ще ви помогнат да станете по-красива още днес и определете вашата “доша”...

Да определим какво?
Аюрведа групира хората в три различни личностни типа или “доши”. Повечето от нас са комбинация от трите, но имат една доминантна доша. Всичко – от типа на кожата, до структурата на тялото и любимите физически упражнения определят нашата доша. Когато става въпрос за кожата, ако имате мазна кожа, вие вероятно сте Кафа, ако кожата е суха – Вата, а ако е чувствителна – Питта. Без оглед на това, какъв тип сте, Аюрведа твърди, че духа и тялото са свързани и трябва да бъдат в баланс.

Връзката душа-кожа
Знаете ли, че вашите емоции влияят върху здравето и вида на кожата ви? Това е самата истина, защото кожата отразява всичко онова, което става вътре в нас. Когато сте щастлива, вие сте блестяща и лъчезарна и това се отразява в красива и сияеща кожа. Ако сте под хроничен стрес, кожата ви също ще го отрази. В краткосрочен план може да забележите няколко нови петънца или сенки тук и там, а в дългосрочен план кожата ви ще остарее по-бързо, ще се набразди от линии, запечатали вашата тревожност и спукани кръвоносни съдове. За радост, ако използвате принципите на Аюрведа, може да поддържате младостта на кожата си – дори до дълбока старост.



Изворът на младостта
Забавянето на процеса на стареене не е само външно въздействие. Само с крем против бръчки няма да се получи. Красивата, млада кожа има отношение към това как реагирате и преживявате вътрешно нещата в ежедневието си. Ако животът ви е пълен с напрежение и тревожност, имате нужда от баланс. Как да го постигнете? Съзнателно променете нагласата си към неприятните неща. Ако ви разстройва факта, че трябва да отидете да свършите някаква работа, някъде далеч, което ще ви убие време и енергия, възприемете го като възможност да прескочите да любимия си магазин, за който никога не ви остава време. Поддържайте в себе си позитивно отношение към близките и приятелите. Отървете се от постоянното недоволство – то е един абсолютно ненужен товар. Създавайте си красиви “декори” – разходете се в градина, погледайте залеза или звездното небе – красотата извиква хормонални промени в тялото ви, които предизвикват еуфоричен отговор. Може да използвате и някои техники за релаксация: няколко капки масло от лайка във ваната, лека музика с ритмично думкане на барабан.

И пробвайте тези рецепти в къщи
Според Аюрведа, продуктите, които слагаме върху кожата си често съдържат химични вещества, които могат да бъдат вредни. Кожата обаче е жив организъм и само «живи» съставки могат да я подхранят както трябва.

Традицията на Аюрведа разчита на естествени продукти като мед, цветя и треви и изключва химически вещества и консерванти, които могат да увредят деликатната кожа на лицето. Тъй като продуктите им са съставени изцяло от естествени вещества, те могат и да се използват и като храна. Ако ви интересува как може да постигнете блестяща красота на кожата, пробвайте някоя от тези рецепти за почистване на лицето.

Първо определете типа на кожата си.

За суха кожа (обикновено Вата) смесете 1 чаена лъжичка смлени бадеми с ½ лъжичка сухо мляко и 1 щипка захар.
За чувствителна кожа (обикновено Питта) смесете 1 чаена лъжичка смлени бадеми с ½ лъжичка настъргана суха кора от портокал и ½ лъжичка сухо мляко.

За мазна кожа (обикновено Кафа) смесете 1 чаена лъжичка ечемичено брашно с 1 лъжичка настъргана суха кора от лимон и ½ лъжичка сухо мляко.

Сега е време за измиване на кожата. В дланта си направете кашичка от ¼ от горната смес и топла вода (или розова вода, ако кожата е чувствителна). Нанесете кашичката върху лицето и врата и нежно масажирайте кожата за около една минута. Не търкайте! Сухата и мазната кожа трябва да се измие добре с топла, а не с гореща, вода.
Чувствителната кожа се изплаква с хладка, а не със студена, вода.
Попийте водата леко, без да търкате.
Остатъка от сместа съхранете в буркан.

И за целулита...

Аюрведа може да излекува кожата навсякъде, не само на лицето. Според традицията, твърде много мазна храна, пържена храна и захар, са токсични за тялото. Тези токсини се акумулират и причиняват целулит.

Връзката между режима на хранене и целулита е много обсъждана, но индийската традиция твърди, че въздържането от вредни храни води до положителни промени в тялото – от регулиране на теглото до общото здравословно състояние.

Аюрведа препоръчва в допълнение масажиране на проблемните участъци на тялото със затоплящи масла – например от бергамот или розмарин. Масажът стимулира циркулацията и лимфната система, което помага за разрушаване на мастната тъкан.

Източник: tiabg.com