Автор
Ива Петрова

Аюрведа за красота, или как да си направим сами разкрасителни средства

Падма Кумари е една от най-известните козметички, които следват принципите на Аюрведа в практиката си. В тази статия тя ще ви отведе в света на красотата на древната индийска наука и ще сподели с вас тайните на домашно приготвените „маски на живота“.

Основните аюрведични принципи на здравата кожа са стари като света – сън, правилно хранене, достатъчно течности и физическа активност. Добавете към това медитативни практики за успокоение на ума и ще получите комплексен режим, който ще ви осигури добър хормонален фон, чудесно самочувствие и хубав външен вид. Тази цел обаче често се оказва недостижима за онези, които пренебрегват някои очевидни неща. Кои са те ли?

Хармоничен начин на живот

Нека бъдем реалисти – много от нас живеят в динамична градска среда, в която могат само да си мечтаят за стабилност. Ритъмът ви на живот може да е всякакъв, стига да не се подлагате на твърде много стрес. Кожата (както и всички други органи и системи) се повлиява зле от вълнения и тревоги, липса на здрав сън, пренебрегване на правилното хранене (най-добре според вашия тип доши), вредни навици. Недоспиването и нервите водят до спад в производството на колаген, в резултат на което кожата се отпуска. Хроничната преумора може да доведе до нарушения в хормоналния баланс, а стресът – до влошаване на храносмилането, което също състарява епидермиса.

Какво препоръчва Аюрведа: балансирайте разумно натоварванията и почивките, наспивайте се добре и просто мислете за хубави неща. Когато умът е спокоен, а тялото е изпълнено с позитивна енергия, хормоните се стабилизират. Това влияе положително на всички процеси в организма и кожата става по-здрава, отпочинала и сияйна.

Защита от слънце

Бялата порцеланова кожа е модерна в момента, но в града бледността най-често се дължи на ежедневен престой в офиса и липса на чист въздух. Освен това такава кожа се оказва неподготвена за слънчевите лъчи, когато все пак им се покажем, поради което можем бързо да получим изгаряния и пигментни петна. Ако смятате да се печете на слънце, ползвайте кремове против изгаряне и – което е по-важно – не забравяйте, че сте отишли на почивка не заради хубавия тен, а за да подобрите общото си състояние (винаги е полезно да подишате свежия морски въздух, да се разходите боси по пясъка, да забравите проблемите си и да се разтоварите).

Какво препоръчва Аюрведа: не следвайте сляпо модата и не насилвайте кожата си, независимо към коя крайност се стремите – аристократична бледност или калифорнийски тен. Вслушвайте се в организма си. Определяйте правилната „доза“ слънце по самочувствието си – ако усещате, че тялото ви е горещо и се чувствате некомфортно, приберете се на по-хладно, дори ако не сте получили „перфектния“ загар.

Четете още: Най-странните съвети за красота на звездите

Ежедневни грижи за кожата

Това е важно, дори ако на 30 изглеждате като на 25 и си мислите, че ресурсите ви са неизчерпаеми. Обърнете особено внимание на почистването. Можете да приложите една прочута аюрведическа техника – преди измиване забършете лицето си с памучен тампон, напоен с мляко. Можете също така да нанесете на кожата малко мед, разреден с топла вода, да си направите масаж и да се измиете след няколко минути, като за тонус напръскате лицето си с розова вода (при суха кожа) или цитрусов сок (при мазна кожа). После ползвайте обичайния си дневен крем.

Аююрведическата домашно приготвена козметика едва ли ще има приятна консистенция и чудесен аромат, но пък може да се похвали с естествени съставки и пълна липса на „химия“.

Какво препоръчва Аюрведа: всяка седмица си правете скраб, за да почистите кожата от мъртвите клетки и да ѝ позволите да „диша“. Скрабът трябва да е изцяло натурален – смелете в кафемелачка ориз, бадеми или овесени ядки, смесете ги с мед, нанесете скраба на кожата и нежно (но прецизно) масажирайте. После измийте сместа и нанесете крем.

Четири домашни аюрведични маски за четири типа кожа


Маска от авокадо за суха кожа

Една чаена лъжица авокадо се смесва с 1/4 чаена лъжичка мед. Добавете три капки бадемово масло и половин чаена лъжица бяла хума. Разбъркайте добре сместа, нанесете я на лицето си (най-добре вечер) и я оставете да действа 20-25 минути. После измийте с топла вода, изплакнете със студена и сложете обичайния си крем.

Маска от куркума за мазна кожа

Една чаена лъжичка куркума се разрежда с кисело мляко (колкото по-натурално, толкова по-добре) до получаването на паста. В краен случай можете да заместите киселото мляко с лимонов сок. Нанесете маската на лицето си и я оставете да действа 20 минути. После измийте с топла вода.

Маска с шафран за нормална кожа

Сварете един малък морков и го смелете в блендер (може и да го размачкате с вилица), докато стане на пюре. В пюрето добавете шафран, малко мляко и щипка бяла хума. Нанесете маската топла на лицето си преди лягане, оставете я да действа около половин час и после измийте с топла вода.

Маска с дърво ним на прах за проблемна кожа, склонна към акне

Една чаена лъжичка ним на прах се смесва с няколко капки лимонов сок или розова вода до получаването на гъста паста. Нанесете сместа на лицето си и изчакайте 20 минути, след което приложете контрастно измиване с топла и студена вода.

*ако ви е трудно да намерите дърво от ним, ще ви предложим още един по-лесен вариант на домашна маска за проблемна кожа:

Смесете една чаена лъжичка брашно от нахут, с една чаена лъжичка мед и една четвърт чаене лъжичка куркума. Нанесете я на лицето за 15-20 минути и след това изплакнете.