Автор
Woman.bg

Бъдете нащрек: 10 опасности, свързани с педикюра

В сезона на педикюра сме и е време да си припомним някои факти. Трябва да сме наясно, че ако маникюристът ни бъде дори леко небрежен при извършване на услугите, това може да ни причини сериозни неприятности. Вижте какви:

1. Премахване на мазоли

Такава процедура се предлага в много салони, като за нея се използват прибори, подобни на ситно ренде (или истински рендета!). Доктор Жаклин Сутера от Ню Йорк предупреждава, че това може да е много опасно. „Ако проникването в кожата е на голяма дълбочина, а инструментът се използва върху клиенти с тънка кожа, със слабо оросяване или диабет, процедурата може да доведе до ужасни рани или инфекции“. За да избегнете това, по-добре ползвайте специални кремове за кожата на краката, които се нанасят по няколко пъти седмично, за да се изглади кожата и мазолите постепенно да изчезнат.

2. Изрязване на кутикулата

Основното предназначение на кутикулата е да предпазва основата на нокътя – клетките, които отговарят за израстването на самия нокът. Според доктор Сутера при изрязване на кутикулата може да се стигне до увреждане и възпаление на тази основа, в резултат на което новите нокти ще бъдат дебели, безцветни и толкова неприятни на вид, че да наподобяват поразени от гъбички нокти. Затова Сутера препоръва кутикулата да не се изрязва, а нежно да се избутва, а излишната кожа да се премахва със стерилни инструменти.

3. Джакузи за крака


Това сякаш е много приятен начин да си прекарате времето в спа-салона, но експерти предупреждават, че в бълбукащата вода може да има бактерии и гъбички. Кайтлин Хоф, хигиенен инспектор на организацията Consumer Safety, ви съветва да посещавате салони, в които се използват прости стъклени съдове, старателно измивани след всеки клиент.



4. Обработка на враснали нокти

Някои маникюристи предлагат „медицински педикюр“ на враснали нокти, но лекарите ортопеди ни съветват да не се доверяваме на подобни специалисти. Врасналият нокът вече е пробил кожата и може да е станал причина за абсцес и гнойно възпаление. Такъв нокът трябва да бъде третиран от медицинско лице, за да не се стигне до бактериална инфекция, лечение с антибиотици или премахване на нокътя.

5. Грип


Въпреки че грипът не е непосредствено свързан с педикюра, затворената и тясна среда в салоните може да спомогне за разпространяването на вирусната инфекция. Ако маникюристите не ползват гумени ръкавици, не си мият ръцете след всеки клиент или идват на работа болни, те могат сами да разпространяват грипа. Запомнете, че вирусът остава жив до 8 часа, така че може да се заразите, дори само ако преди вас е бил обслужен болен клиент, ако столът после не е бил дезинфекциран.

6. Язви на стъпалата

Поразително, но факт – около 1.6 млн. диабетици в Ню Йорк имат язви на стъпалата. Това показва проучване на Медицинската асоциация на педиатрите. Хората, страдащи от диабет, е най-добре изобщо да не си правят педикюр, защото при тях е повишен рискът от инфекции, язви и ампутация на долните крайници.

7. Бръснене на краката преди педикюр

Клиентките често си бръснат краката, преди да посетят салона, за да направят добро впечатление на маникюриста. Не го правете – бръсначът остъргва кожата и създава микротравми, които могат да се инфектират при използването на нестерилни инструменти, ванички за крака и дори просто от ръцете на маникюриста. Първо си направете педикюр, а после вече си бръснете краката.

8. Общи инструменти

Някои салони нямат практиката да стерилизират инструментите си, а може дори да не ги измиват след всеки клиент! Затова експертите ви съветват да си носите собствени инструменти, които сте сигурни, че са чисти. Така ще избегнете заразяване с гъбички, както и с много сериозни заболявания като хепатит и СПИН. Ако служителите в салона твърдят, че стерилизират инструментите, можете да ги помолите да ви покажат затворената стерилна опаковка.

9. Накисване

Според специалистите едно най-обикновено накисване на краката може да доведе до промяна на водния баланс в кожата и образуване на пукнатини, от което да се развият флегмони или дълбоки подкожни инфекции – особено при пациенти, страдащи от отичане на краката. Не си киснете стъпалата дълго, особено ако имате суха кожа.

10. Флегмон


Това е често срещано и понякога животозастрашаващо гнойно заболяване на подкожния слой тъкани. Инфектирането става при порязване или напукване на кожата. Затова специалистите са на мнение, че трябва да изчакате 24 часа след бръснене на краката, за да отидете на педикюр. Ако пък маникюристът случайно пореже кутикулата или кожата около нокътя, тази рана може да отвори нов път за проникване на бактерии. Без необходимото лечение инфекцията може да се разпространи по цялото тяло и да застраши живота на пациента.