Сигурно сте забелязали, че много хора се променят лятото, разхубавяват се и изглеждат по-свежи и млади. Този ефект се дължи на щедрите дарове на природата.

Насищаме телата си с витамини и полезни вещества и дори не успяваме да забележим кога са ни се отразили толкова приятно. През лятото консумираме с пъти повече плодове и зеленчуци, а разнообразието им влияе добре не само на общото ни здраве, но и на външния ни вид.

Полезно е да знаете, че почти всички плодове могат да се "прилагат" както вътрешно, така и външно. В сезона на сладките сочни дини ви съветваме да си направите у дома полезни и ароматни маски, които да повдигнат настроението ви и да ви направят по-красиви!

Полезните свойства на динята

Динята е изключително богата на фибри, макар че при консумацията й се радваме предимно на аромата й и на сладкия сок. В летните жеги динята утолява чудесно жаждата, след което поетите фибри прочистват чревния тракт, обогатяват микрофлората му и подпомагат извеждането на вредния холестерин.

Освен това е известно, че благодарение на целебния си сок динята е силно диуретично средство, което ще ви помогне да прочистите бъбреците си. Плодът е изключително полезен за хора, страдащи от затлъстяване. В тази статия обаче ще наблегнем на разкрасяващите му свойства.

Стройна фигура с динята

Благодарение на ниската си калоричност (38 ккал на 100 гр.) динята може да ви помогне да свалите за кратко време значително телесно тегло. Междувременно плодът засища добре, така че можете без опасения и неприятни емоции да си правите дни за разтоварване и детоксикация, в които да ядете само диня.

Динена диета - и край на излишните килограми!

Състав на динята

Динята е съставена на 90 % от вода, останалите 10-12 % съдържат глюкоза, захароза и фруктоза. Освен това в състава на плода има много важни за червата вещества като пектин, редица минерални вещества и растителни белтъчини. Сред минералите можем да отбележим фосфора, калия, натрия, желязото, магнезия и калция. Динята съдържа витамин В, а в семките й, които понякога поглъщаме по случайност, има много масла, базирани на растителни киселини. Те са изключително ценни за организма. Като козметично средство динята е подходяща както за суха, така и за мазна кожа.

Диня за стягане на кожата

Динята има силен тонизиращ ефект, затова влияе добре на всякакъв тип кожа. Плодът е много полезен за повехнала и отпусната кожа. Диненият сок ще я стегне забележимо - просто напоете с него салфетка и я наложете като компрес на лицето си. Маската трябва да действа 15 минути. Бъдете внимателни с температурата - сокът не трябва да е студен.

Сигурно сте чували за динен лед. Диненият сок може да се замрази чист или разреден с вода. Полученият лед е прекрасен тоник, с който можете да масажирате лицето си. След процедурата оставете сока да попие постепенно. Разтриването и попиването ще отнемат само 15 минути, след което можете да измиете лицето си и да го намажете с крем.

Освен тонизиращо действие динята има и почистващ ефект. За почистващ лосион смесете едно към едно сок от диня и сок от праскова. Тази смес ще е подходяща за суха и нормална кожа. За мазна кожа смесете динения сок с краставичен.

Динята е полезна и за профилактика на млада и здрава кожа. За целта можете да ползвате ситно нарязана диня. Подредете слой от нея върху салфетка и покрийте с този компрес лицето си. Изчакайте 20 минути, след което измийте с топла вода.

13 освежителни нискокалорични напитки

Диня за подхранване и овлажняване

Динята чудесно насища и овлажнява кожата, затова е подходяща суровина за освежаващ лосион. Настържете диня на ренде (без кората) и оставете пюрето на стайна температура за час-два, за да пусне сок (2-3 чаши). После прецедете през салфетка или марля сока и го смесете със сол и мед (по 1 супена лъжица). Разбъркайте добре до пълно разтваряне, след което добавете в сместа 200 мл. водка. Можете да съхранявате лосиона в стъклено шише за редовна употреба. Най-важното е да го държите на студено.

Най-простата подхранваща динена маска за лице се прави още по-лесно - просто нарежете или намачкайте динята и сложете слой от нея на лицето си. Изчакайте 15 минути, след което измийте.

Диня за хубав цвят на лицето

Понякога и без излишни намеци се забелязва, че лицето е придобило нездрав и блед цвят. Причините за това могат да бъдат различни, но най-логичното през лятото решение е едно - диня. Първо измийте лицето си с топла вода. Намачкайте диня на каша. Нанесете я на лицето си и покрийте със салфетка или кърпа. Оставете маската да действа 15 минути. После измийте лицето си пак с топла вода и го оставете да изсъхне без подсушаване. Накрая нанесете крем. Буквално до половин час ще видите, че цветът на лицето ви се е променил, а кожата е станала по-мека.

Същия ефект има и диненият лед - той тонизира и стяга кръвоносните съдове. За освежаване на лицето масажирайте кожата с динен лед в продължение на 15 минути. После измийте остатъците от разтопения лед с вода и намажете лицето си с крем. Благодарение на подобреното кръвоснабдяване кожата ви ще порозовее и ще добие по-свеж вид.

Динена маска за суха кожа

Диненият сок има чудесен ефект върху сухата кожа и я овлажнява. Напоете памучен диск с динен сок и забършете лицето си, без да натискате силно и да разтягате кожата. Ако сте млади, а кожата ви вече е суха, разтрийте лицето си направо с парче диня. Може и леко да го помасажирате.

Диня за увредена кожа

При зачервяване на кожата или слънчево изгаряне динята може да ви помогне. Смесете едно към едно динен и краставичен сок и редовно разтривайте кожата с получената смес. Ако кожата ви е мазна и могат да ви излязат пъпки, добавете в сместа известно количество спирт.

Слънчев загар с плодове и зеленчуци

Почистване с диня

От диня можете да направите емулсия за почистване на черни точки и лунички. Известно е, че в семките на динята се съдържат много полезни киселини. Именно от семките трябва да направите емулсията. Стрийте по произволен начин динените семки и добавете вода (съотношението семки/вода трябва да е 1/10). Емулсията се ползва като обикновена маска - нанесете я на лицето си, изчакайте 20 минути, след което измийте с топла вода.

От динени семки можете да си направите и чудесен скраб за лице. Изсушете ги и ги смелете. Добавете към праха вода, докато не получите смес с гъстотата на сметана. Вече можете да ползвате скраба. Той се прилага без търкане, просто го нанесете на кожата за 15 минути. Въпреки лесното приготвяне това средство ефективно предпазва от появата на черни точки и почиства мъртвите клетки.

За премахване на пигментни петна и лунички ползвайте динен сок с яйчен белтък (1 бр.) и лимонов сок (20 капки). Разбъркайте добре сместа и я нанесете на лицето си. Маската трябва винаги да е прясно приготвена. Оставете я да действа 20 минути, след което измийте с вода. Срещу пъпки помагат и динените кори - просто натривайте с динена кора кожата си сутрин и вечер след измиване. Така ще се предпазите от поява на черни точки и ще изравните цвета на лицето си.

Диня за коса

Можем ли да говорим за красота и да пропуснем красивата коса? Тук отново ще използваме диня, като направим маска за коса от нея. Размачкайте месестата част на динята на каша и я нанесете на косата и на кожата на скалпа. Изчакайте 20 минути, след което измийте с обикновен шампоан. Косата ви ще стане блестяща и послушна.

Лека салата с диня и брускети